2.10.2012 г.

Спират за кратко транспорта, заради Балканската война


Стотици статисти посрещат „Цар Фердинанд” в Стара Загора на 5 октомври

Тържествена заря-проверка по повод 100 години от Балканската война ще се състои в Стара Загора на 4 октомври от 19,00 часа на площада пред Общината. На 5 октомври ще бъде направена художествено-историческа възстановка на обявяването на Балканската война. В 9,30 часа в парк Пети октомври ще бъдат поднесени венци и цветя пред символичния камък за възстановяването на града.
Цар Фердинанд и военното командване на Българската армия ще бъдат посрещнати в 10 часа на ЖП гара Стара Загора.
От 10,30 часа започва тържествено шествие от гарата, по булевардите Руски и Цар Симеон Велики, до храм Въведение Богородично на бул. Св. Патриарх Евтимий. Възстановката продължава с прочитане на Манифеста за обявяване на Балканската война от Цар Фердинанд и благослов на Старозагорския митрополит Методий Кусев. В 11,30 часа с тържествен камбанен звън на храмовете в Стара Загора ще бъде оповестено обявяването на война на Османската империя. В 12,15 часа по бул. Св. Патриарх Евтимий ще се състои тържествен марш на Българската армия, съобщиха от пресцентъра на Областна управа Стара Загора.
На октомври във връзка с художествено-историческа възстановка на обявяването на Балканската война от 10 часа до 13 часа, бул. «Св.Патриарх Евтимий» ще бъде затворен за движение на МПС в отсечката от ул. «Ген.Гурко» до ул. «Св. Княз Борис».
Автобусите, обслужващи линиите от общинската, областната и републиканската транспортни схеми ще използват обходен маршрут както следва: бул. « Св.Патриарх Евтимий»- бул. «Ген.Столетов» - ул. «Ангел Кънчев» - бул. «Ген. Гурко».
Тролейбусите по линии № 1, 2 и 36 няма да се движат в посочените часове.  Курсовете по линя №1 и 2 ще се изпълняват от автобуси на ДЗЗД „Автобусни превози – Стара Загора".
Абонаментните карти закупени от „Тролейбусни превози" ще се признават в автобусите, които ще се движат по тези направления.

Историческа справка
На 5 октомври 1912 г. Цар Фердинанд прокламира Манифеста към българския народ за обявяване на Балканската война. Паметното събитие, положило началото на войната за освобождение и обединение на нашите сънародници в Османската империя, се извършва при тържествена обстановка в храма Въведение Богородично в Стара Загора. Присъстват князете Борис и Кирил, Главното командване на Българската армия, начело с помощник-главнокомандващия генерал-лейтенант Михаил Савов и началник-щаб на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев, други наши генерали и офицери, представители на местната власт, водени от окръжния управител Маню Бояджиев и кмета Минко Минев, чуждестранни военни представители, журналисти.
След молебена, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Методий Кусев, Цар Фердинанд застава със своята величествена и внушителна фигура пред събраното човешко множество. Прави впечатление бледото му лице, което става все по-бледо, като че ли извършва някакво свещенодействие. На лицето му ясно изпъква сериозността на предприеманото дело и отговорността, която поема като държавен глава. С това той става все по-симпатичен и приятен на множеството и прочита бавно, внушително и отчетливо Манифеста към българския народ за обявяване на войната.
Стара Загора е навеки свързана с българската национална история като мястото, на което е положено началото на плеядата от блестящи победи на нашето оръжие при Лозенград, Бунар-Хисар – Люлебургас и Одрин, предизвикали невиждано в световната история поражение на вековния османски поробител и окончателното освобождение на балканските народи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар