23.10.2012 г.

„И опрости нам греховете” разплита средновековни криминални деяния


Мрачна епоха, маркирана от тъмни вярвания, смъртоносни конспирации и заплетена фабула, която разбулва още по-заплетена историко-религиозна афера – това е френският трилър „И опрости нам греховете”, в който обещаващото младо име Ромен Сарду ни среща с цяла плеяда от герои, злодеи, жертви и сложни сюжетни връзки.
Какво е ужасното проклятие, тегнещо над малкото селце Йортлу? Шокиращият отговор се крие под булото на средновековен заговор, където доверчивостта на хората е в основата на всевъзможни чудеса, магьосничества и суеверия... Жестокото убийство на епископа на Драгуан предизвиква разследване, изпълнено с обрати, което се води, от една страна, от свещеника Ено Ги, и от друга, от монаха Шюке.
То причинява тежки сътресения сред тайните кръгове, сред обвитите в мистерия, непристъпни за странични хора манастири, за да достигне чак до Ватикана и френския кралски двор. Така на повърхността изплува зловещата тайна на заличаването от света на цяло село...
Още в първия си роман – „И опрости нам греховете” – Ромен Сарду се заема с един от най-трудните литературни жанрове: историческия трилър. Писателят умело балансира между историята и религията, следвайки нишката на  детективското разследване. То ни води през непроходимия лес от поверия и екзистенциални страхове, присъщи на Средновековието.  Сарду ни урежда пътешествие през Средновековна Франция. Авторът описва тези тъмни времена със запомнящ се и увлекателен стил, напрегната атмосфера и тайнственост.
„И опрости нам греховете” комбинира фактологията с въображението, поднасяйки провокативния разказ за селцето Йортлу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар