4.10.2012 г.

Форт от 1910 ще вози „Фердинанд” в Стара Загора


Стоян Ангелов ще играе царя, Цветомир Черкелов и Илчо Димитров – принцовете Борис и Кирил

Над 250 участници ще се включат с различни роли в предстоящата Художествено-историческа възстановка на обявяването на Балканската война на 5-ти октомври. Ще се опитаме да направим жив паметник и един мост във времето, заяви на пресконференция днес режисьорът на възстановката и директор на театъра в Стара Загора Ивелин Керанов. „Старали сме се в границите на възможното да предадем максимално достоверно костюмите, въоръжението, атмосферата преди 100 години, като всичко е направено с местни средства и хора”, подчерта Керанов. Според него е важно съвременниците  да почувстват всеобщия ентусиазъм и патриотизъм на хората от онази епоха. Ивелин Керанов благодари на Областния управител за идеята да се пресъздаде на живо такова важно историческо събитие като обявяването на Балканската война и изрази надежда, че възстановката ще остави след себе си позитивен спомен и ще провокира старозагорци. Областният управител Недялко Недялков информира, че в Стара Загора вече е докаран и автентичен автомобил, марка FORD, произведен през 1910 година, собственост на бургаски авто клуб, с който ще пристигне цар Фердинанд. Актьорът Стоян Ангелов ще изиграе царя, ролите на князете Борис и Кирил са поверени на актьорите от Драматичен театър Цветомир Черкелов и Илчо Димитров, митрополит Методий Кусев ще се изиграе от Симеон Симеонов, в ролята на генерал Михаил Савов се превъплъщава Стефан Борисов, генерал Иван Фичев играе Делян Илиев. Димитър Живков облича одеждите на тогавашния кмет на Стара Загора Минко Минев, съпругата на кмета ще изиграе Ивелина Колева.
Царската свита ще бъде посрещната на 5 октомври в 10.00 ч. на ж.п. гара Стара Загора, след което ще премине по бул. „Руски” и ще се включи в празничното шествие на бул. „Цар Симеон Велики”. От 11.30 ч. пред църквата „Свето Въведение Богородично” ще започне прочитането на Манифеста от цар Фердинанд за обявяването на Балканската война и извършен благослов от митрополит Методий Кусев. Тържественият марш на Българската армия и всенародното веселие ще започнат в 12.15 часа.
До този момент за реализацията на възстановката са похарчени 16 712 лева, заяви областният управител.
Той подчерта, че във всички общини на област Стара Загора са реализирани над 60 инициативи и мероприятия, свързани с честването на 100 – годишнината от Балканските войни. Завърши и ремонта на 10-те войнишки паметника, който се реновират с пари от централния бюджет в размер на 33 585 лева. Извършено е заснемане на състоянието на паметниците преди ремонта и след него, като специална комисия приема извършените строително-ремонтни дейности. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар