5.10.2012 г.

Симфониците на БНР откриват сезона с „Кармина Бурана”


Новият сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио (СО на БНР) е съобразен преди всичко с интересите на публиката, заяви преди първия концерт днес, на 5 октомври, главният диригент Емил Табаков.
В програмата са включени любими произведения от Моцарт, Росини, Бетовен, Менделсон, Лист, Дворжак и др.
Сред поканените солисти са световни звезди: Анна Томова–Синтова с Въведение и Любовната смърт на Изолда от операта "Тристан и Изолда” от Вагнер, Стойка Миланова с Концерт за цигулка №2 от Прокофиев, Минчо Минчев с Концерт за цигулка №1 от Виенявски, Ваня Миланова с Концерт за цигулка от Сибелиус, Евгени Божанов с Концерта за пиано на Григ, Пламена Мангова с Концерт за пиано №1 на Чайковски.
Симфоничният оркестър на БНР открива новия сезон заедно със Смесения хор на БНР на 5 октомври от 19 часа в зала "България" с много обичаната у нас кантата на Карл Орф "Кармина Бурана". Солисти ще бъдат Ина Кънчева, Александър Чобанов и Петър Данаилов.
Целият сезон е посветен на 100-годишнината от рождението на диригента Васил Стефанов (1913-1991). "Той всъщност изгради тази формация с авторитета си и с качествата, които разви в състава", каза Емил Табаков.
Васил Стефанов е бил главен диригент 37 години и за това време има невероятно много записи във фонда на БНР със солисти от България и световни имена.
Още две годишнини ще бъдат отбелязани с тематични концерти през 2013 година - 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, която ще бъде почетена с изпълнението на неговия "Реквием" под диригенството на Владимир Гяуров на 18 януари, и 200 години от рождението на Рихард Вагнер, на когото е посветен концертът на 29 март, в чиято програма влизат Увертюрата към операта "Риенци", песни по Везендонк и въведения към оперите "Лоенгрин" и "Тристан и Изолда".
Радиосимфониците ще открият оперно-балетния фестивал в Стара Загора на 20 ноември със солистка мецосопраното Веселина Кацарова. Световната звезда е поставила условие, че ще пее в родния си град единствено с оркестъра на БНР.
Емил Табаков отбеляза, че в двата концертни цикъла в зала "България" са включени и много произведения, които са по-малко познати у нас - като подарък за меломаните. Един от тези концерти с произведения от Габриел Форе, Франц Доплер, Ян Сибелиус и Клод Дебюси ще бъде дирижиран от френския флейтист Патрик Галоа, който ще бъде и солист.
"Продължаваме цикъла с творби на Дмитрий Шостакович, автор, който много е свирен в България, но само определени произведения и затова, смятам, че е някаква степен е и непознат", обясни главният диригент. На 9 ноември ще бъде изпълнена неговата 13-а симфония със соло бас по поемата на Евгений Евтушенко "Бабий Яр".
Напредват преговорите за традиционния новогодишен концерт в НДК на 1 януари, съобщи Екатерина Дочева, главен продуцент на дирекция "Музикални програми и състави" в БНР.
Оркестърът ще свири и на русенския фестивал "Мартенски музикални дни" догодина. Идеята е знаменитият руски виолист Юри Башмет на 8 март.да изпълни в София Концерт за виола и хор на авангардния грузински композитор Гиа Канчели и така да отпразнува 60-та си годишнина.
Сезонът ще бъде закрит на 24 май 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар