11.10.2012 г.

Подновиха договорът на „Нелсен чистота”, но при нови изисквания


На проведеното днес извънредно заседание на ОбС в Стара Загора съветниците дадоха съгласието си за продължаване срока  на договора за предоставяне на концесия за дейност „Поддържане на чистотата“ на територията на Община Стара Загора с „Нелсен чистота”ООД за  срок от 4 /четири/ години, считано от 26.06.2012г. Вносител на предложението беше общинският съветник Илия Златев, председател на групата „БСП и ПБС" в ОбС Стара Загора.
Преди това старейшините отмениха свое решение от 28.06.2012г., за провеждане на процедура по ЗОП за нов концесионер.По време на дебатите преди гласуването бяха направени няколко предложения за подобряване на качеството на работа на концесионера и поемане на допълнителни ангажименти. Тези предложения бяха гласувани допълнително и залегнаха в текста на приетото решение. Те въвеждат конкретни ангажименти, които трябва да бъдат поети от концесионера, в рамките на същия предмет на договора.Съветниците в залата подкрепиха всички разумни предложения за подобряване на дейността на концесионера по чистата. Първото предвижда в срок от 3 /три/ месеца, считано от сключване на допълнителното споразумение,той да осигури седем броя специализирани автомобила за сметосъбиране и  сметоизвозване с различна кубатура, притежаващи сертификат за екологичност ЕВРО 4/ ЕВРО 5 и отговарящи на европейските норми и изисквания в областта на екологията. Според второто в срок от 2 /два/ месеца, от сключването на допълнителното споразумение, концесионерът трябва да осигури четири специализирани автомобила за зимно поддържане притежаващи сертификат за екологичност ЕВРО 4/ ЕВРО 5, отговарящи на европейските норми и изисквания в областта на екологията. Третото предложение, което подкрепиха съветниците изисква от „Нелсен чистота“ в срок до 31 май 2013г. да осигури 4 водоноски, притежаващи сертификат за екологичност ЕВРО 4 и отговарящи на европейските норми и изисквания областта на екологията.Друго предложение, което получи подкрепа в залата, задължава концесионера да осигури допълнително 400 нови съда за смет, тип „бобър“, както и кофи и кошчета за подмяна, като те ще бъдат разпределени в срока на допълнителното споразумение от 4 години.В решението за удължаване на концесията залегна и изискването в срок до месеца, считано от осигуряването на така договорената техника, концесионерът да монтира GPS блокове на всички превозни средства, ангажирани с предмета на поръчката,което ще позволи проследяване на техниката в реално време. В посочения срок GPS блоковете на всички превозни средства, ангажирани с предмета на договора, трябва да бъдат свързани към компютърно базирана „онлайн” информационна система за проследяване и контрол на община Стара Загора. Там ще бъде съхранявана и обработвана цялата оперативна информация.
Наред с осигуряването на модерна техника и машини, концесионерът трябва да приложи инвестиционен план за срока на договора, като неизпълнението да бъде основание за прекратяването му, решиха още старейшините. „Нелсен” многократно е хващан в издънки, новият контракт е възможност да му се оказва реален контрол, но дали това няма да стане за сметка на увеличението на таксата за смет, т.е. от джоба на заралии?

Няма коментари:

Публикуване на коментар