1.10.2012 г.

Екотаксите за „дълготрайните” найлонови торбички отпадна


След протеста на производители и търговци на полиетиленови изделия миналата седмица държавата все пак отстъпи за цената на найлоновите пликчета. На среща в събота между екоминистър Нона Караджова и министъра на финансите Симеон Дянков и браншови организации се стигна до решението по-дебелите торбички за продължително ползване да не поскъпват от 1 октомври. От днес с нова цена ще бъдат само най-разпространените тънки пликчета тип "потник" с дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см. Вместо 15 ст. за бройка те вече ще се търгуват за 35 ст. От следващата година таксата им ще се вдигне с още 10 ст., а през 2014 г. един "потник" вече ще се продава за 55 ст.
Предвидена е и глоба за нарушителите. С от 3 до 10 хиляди лева ще бъдат санкционирани крайните разпространители на полиетилен, които продават на клиентите си торбички, за които не са платени екотаксите. Министерството на околната среда и водите смята да открие и горещ телефон, на който да се подават сигнали за нерегламентиран внос или нерегламентирано производство на найлонови торбички на територията на страната.
Съгласно чл. 36, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците средствата, събрани от екотаксата върху полиетиленовите продукти, ще се превеждат по сметката на Предприятието за управление на средствата за управление на околната среда, както и всички други продуктови такси. Те са предназначени за проекти и дейности за опазването и подобряването на околната среда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар