12.10.2012 г.

Като нашата Зара – нийде няма…


Скандал в 8012-та година от Основаването на града

Открай време заралии обичат града си. Няколко месеца след опожаряването на града, щом станало възможно, те се върнали и започнали неговото възраждане от пепелищата. Затова и 5 октомври е празник на Стара Загора. Навремето местните казвали с гордост: „Като нашата Зара – нийде няма!”. Този патриотизъм днес се е изродил в нескривано патриотарство, а градските старейшини напълно го подкрепят – къде от корист, къде от глупост. Последният акт, потвърждаващ тази теза е дострояването на паметника на подполковник Калитин, героичният защитник на Самарското знаме. Но „патриотите” отдавна работят и по други канали, с което искат да се изкарат най-големите родолюбци. Лошото е, че за да изпъкне техния патриотизъм, те сметнаха да посочат кои са „предателите”…
Още в началото на новия век/хилядолетие на техния прицел попаднаха историци и изследователи, които не пожелаха да подкрепят тезата им, че Стара Загора е най-стария град – на 8000 години!?! Инициаторът бе художникът Христо Танев, известен още като специалист-хералдист. Той обяви, че заради неолитните жилища, които са наистина уникални и най-старите запазени жилища в Европа, доказателствата за неолитен град, по-късно и агломерация са неоспорими. Това бе раздухано и от други историци-наивисти, които с присъщия за лаиците жар поискаха безрезервна подкрепа от музейните служители – настоящи и бивши. Ексдиректор Христо Буюклиев не се съгласи с тази хипотеза и я опроверга научно. Адашът му Танев отвърна с написването на цяла книга, озаглавена „Докога ще крием достолепието на Стара Загора?”. Голяма част от нейното съдържание бе ругателства към бившия шеф на музея и призиви да си признае…”грешките”!
Тази хронология бе обявена около 2000 година, следователно днес сме 8012 година от основаването на града по христотаневската ера?! Това обаче не бе достатъчно на патриотарския кръг и те решиха, че могат да решават, в стил а ла Жданов (действайки като трибунал), кой е удобния за тях директор на музея. И само чакаха повод, за да го атакуват. И го направиха и ще продължават да го правят…
Последната е от това лято, когато с одобрението на старозагорските старейшини, „патриотите” решиха да надградят паметникът на подполковник Калитин. Съветниците го одобриха единодушно, без да се замислят! И без да уведомят министерствата на културата и отбраната, както е по закон. Защо? Незнанието на закона не е причина той да не се спазва! А как да си обясним, че хората, които са в местния парламент, точно за да държат на законността, газят текстовете? А как да си обясним, че те не само газят, но и не си признават грешката? Как да си обясним, че те, и чрез патриотарския кръжец, се опитват да преследват хората, които са уведомили министерствата за произволните действия? И не само това, но и чрез най-големия седмичник и други медии, открито ругаха и обвиниха в предателство музейните работници – които не само трябва, но и са длъжни да уведомят институциите, защото те отговарят за всички паметници на културата в региона!
Всеки паметник е произведение на изкуството, а този е построен с парите на заралии, събирани дълго време през 20-те години на миналия век. Никой от дарителите тогава не е счел за нужно да си впише името и да се увековечи на него. Но паметникът си има автори – архитект, художник и пр. Проектант на паметника е видният голям български архитект Атанас Донков, той проектира и Паметника на свободата на връх Шипка, а художник е сливенският учител-скулптор Петър Ципоранов.
Сегашният гл. архитект на общината Иван Кирчев убеждава, че архитект Бл. Вълков, проектирал  злополучните плочи, прекрасно довършил проекта на Атанас Донков??? Без да се пита никой?! На 15-та плоча пък е списъкът на дарителите, достроили или „естествено завършили паметника”. Така, че и на тях да им се поклонят, въпреки че никой не каза колко пари са дарили, като има доста съмнения, че някои от организациите въобще не са дали средства за това. Но те са „патриоти”, и заслужават „поклон”…Който мисли друго е „предател”…
Сега общинската администрация се чуди как да излезе от неудобната ситуация. Да махне ли едната плоча, да си затрае ли? Но за 8000-те години на града, не си трае. Така беше на 5 октомври, където се поздравяваха заралии с техния осемхилядолетен град! Може само да прибавим една поправка – града е на 8012 години, след Хр. Танев. Щото и ние искаме да сме „патриоти”, да не станем „предатели”!
Само дето не можем да покажем на гостите нищо по-рано от 14 век и това е само Ески джамия, единствената сграда оцеляла след опожаряването. Поне управниците да се сетят да сложат надписи с „Добре дошли” на входовете на града, но не, такова нещо няма. Те не се отнасят учтиво със своите историци, па камо ли с гостите. Който иска да дойде и сам да се убеди – като нашата Зара – нийде няма!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар