3.10.2012 г.

Романът „Обсада” преплита майсторски история и романтика


Артуро Перес-Реверте ни връща в бурните за Испания времена през 19 век

 До един от най-четените и превеждани испански писатели Артуро Перес-Реверте ще може да се докоснем с новия му роман.. Историята в него преплита шпионаж, политика, наука, загадки и истории за морето.
 “Обсада” ни пренася в Испания, във времето, когато страната е прегазена от войските на Бонапарт, на престола в Мадрид седи узурпатор, а далеч край бреговете на Андалусия красивият, старинен и непокорен Кадис устоява на френската обсада.
Не само постоянният обстрел тревожи покоя на хилядолетния град, претъпкан с войска и бежанци – по улиците му периодично откриват трупове на млади момичета, бичувани зверски до смърт.
Дали злодеянията на садистичния убиец имат някаква връзка със затягащия се обръч на обсадата – това е само един от въпросите, които си задава полицейският комисар Тисон, когато започва своята шахматна партия със смъртта.
Съдбата мести много фигури по шахматната дъска на Кадис – красива и самотна наследница на богата търговска фамилия, беден и разочарован от съдбата корсар, който залага на карта живота си в името на една невъзможна страст, политици, офицери, ясновидки, аристократи и корумпирани полицаи.
Под артилерийски огън, във вихъра на морски битки и сред танца на сенките в старинния град се решава съдбата на една страна, докато изтерзаният от собствените си демони полицейски комисар преследва неумолимо убиеца с железния бич.
“Това е най-сложният ми роман, едновременно криминален, романтичен и приключенски“ - обяснява писателя Реверте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар