4.10.2012 г.

В Щатите печелят и от легендарни бандити


Пистолет и револвер от марката "Колт", принадлежали на легендарната обирджийска двойка Бони и Клайд, бяха продадени за повече от половин милион долара. На търга, организиран от къщата RR Auction в Ню Хемпшир, бяха изложени повече от сто лични вещи и документи на знаменитите гангстери от времената на Голямата депресия: Бони и Клайд, Ал Капоне, Красавецът Флойд и Джон Дилинджър.
За $264 000 бе продаден късоцевният 38-калибров револвер на Бони Паркър с дървена инкрустация на ръкохватката. Полуавтоматичният пистолет 45-и калибър, принадлежал на любовника й Клайд Бароу, бе спечелен от същия купувач за 240 000. Двете оръжия са иззети от мястото на засадата, в която през май 1934 г. загива знаменитата двойка. Джобният часовник на Клайд е продаден за $36 000, а цената за сребърния долар, намерен в жилетката му, е достигнала... 32 000 долара.
Историята на Бони и Клайд, които американците възприемат като последователи на Робин Худ в годините на Голямата депресия, е в основата на много книги и филми. На мястото, където са застреляни двамата, вече 70 години има музей.
Неизвестно защо, българите още не сме попили от опита на Големия брат. Малко ли герои на прехода имаме? Крушата, Мечката, Самоковеца, братя Илиеви… Дали и те не са имали по някой долар в жилетката си? Туризмът е приоритетен бранш, но явно има още как да го развиваме, за да ги стигнем… американците! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар