10.10.2012 г.

НЕК ще предоговаря цените на тока с американските централи в „Марица изток”


Националната електрическа компания (НЕК) ще започне преговори за намаляване на цената на тока по дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") и "Контур Глобал Марица -изток 3". Ако държавата успее да предоговори условията в 15-годишните договори, това ще доведе и до по-евтин ток от 1 юли 2013 г., заяви шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. За старта на подобни пазарлъци намекна преди седмица и ресорният министър Делян Добрев. Той уточни, че контрактите, по силата на които до 2027 г. НЕК трябва да изкупува скъпия ток от двете чужди централи, са подписани през 2001 г.
"Цената, по която НЕК изкупува тока, произведен от двете централи, е за над 120 лв. на мвт/ч. За сравнение - цената на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е около 62 лв. Договорите са били сключени за срок от 15 г., считано от датата на пускане на двете централи в експлоатация. Това означава, че ТЕЦ "AES Гълъбово" ще получава тази цена до 2027 г., а "Контур Глобал Марица-изток 3" - до 2024 г.", заяви Добрев.
"Твърдите изкупни цени, освен че създават проблеми с общото поскъпване на електроенергията, възпрепятстват и евентуалната търговия на една бъдеща борса за ток, тъй като влияят на обемите", заяви шефът на ДКЕВР. И допълни, че България е единствената страна, "попаднала в такова положение".

Няма коментари:

Публикуване на коментар