25.10.2012 г.

Откриха So!Independent, показват 45 филма на независимото кино


На 25 октомври в "Синема сити" в столицата се откри Третият фестивал за независимо кино So!Independent.
Програмата включва 45 филма – игрални и документални. За първи път е включена категория "Майстори на независимото кино”, обяви Жана Караиванова, инициатор и организатор.
Популярната преди години театрална и филмова актриса живее в Ню Йорк, където от години организира фестивал на българското кино. Фестивалът So!Independent всяка година има две издания - в Ню Йорк и София и е единственият в Югоизточна Европа, който носи съвременните световни тенденции на двете аудитории и същевременно представя новото в българското и регионално кино.
"Мисията ни е да установим културна връзка между България и Америка, да подпомогнем обмена на професионализъм и работа във филмовите продукции, да популяризира българската култура в САЩ и независимата американска култура в България”, казва Жана Караиванова.
Фондация "Америка за България" е главен спонсор на събитието в София.
На откриването ще бъде показан "Сеанси" на режисьора Бен Люин, който спечели наградата на публиката за режисура, специалната награда на журито за цялостно изпълнение на актьорския състав и специалната награда на журито за игрален филм на тазгодишния фестивал на Робърт Редфорд в Сънданс. Участват Джон Хоукс, Уилям Х. Мейси и
Хелън Хънт.
Това е филм, създаден по истинска история - за 36-годишен мъж в инвалидна количка, който решава, че вече не желае да бъде девствен. С помощта на терапевта си и на своя свещеник, той се свързва с професионална секс-учителка и типична домакиня с къща и съпруг...
Утре ще бъде и прожекцията на "Боби Фишер срещу светa".  Това е първата документална биография на ексцентричния гений, който през 60-те и 70-те години на миналия век завладя света с победите си над всички претенденти за титлата световен шампион (Тайманов, Ларсен, Петросян) и особено, когато в разгара на Студената война разгроми в Рейкявик във финалния мач Борис Спаски от СССР.
Редки архивни кадри и интервюта с хора като Хенри Кисинджър, Борис Спаски, Михаил Тал, Гари Каспаров, Михаил Ботвиник, Тигран Петросян, Анатоли Карпов разгръщат тази завладяваща история за неудържимия възход и разрухата на един гений.
Прожекциите са до 4 ноември в кината "Люмиер", Дома на киното, "Евро Синема", "Синема Сити" и Зала 1 на НДК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар