12.10.2012 г.

Китаец взе литературния „Нобел”

Китайският писател Мо Ян е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.
"Чрез съчетание от фантазия и реалност, исторически и социални перспективи Мо Ян създаде свят, напомнящ по своята сложност на света в творчеството на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като намира отправна точна в старата китайска литература и устната традиция", мотивира се Шведската академия.
Ян, чието истинско име е Гуан Мое, е роден през 1955 г. Публикува романи, къси разкази и есета на различни теми и въпреки социалния си критицизъм е възприеман в родината си като един от най-изтъкнатите съвременни автори, съобщи още Нобеловият комитет.
По негово произведение известният китайски режисьор Чжан Имоу е заснел филма "Червено сорго", носител на Златна мечка от кинофестивала в Берлин през 1987 г.
Отличието и сумата 8 милиона шведски крони (1,2 млн. щатски долара) ще бъдат връчени на Мо Ян и на другите нобелови лауреати за тази година на церемония в Стокхолм на 10 декември.
Обявеното отличие е четвъртото след наградите за медицина, физика и химия. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 12 октомври, а наградата за икономика - в понеделник. Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г.
Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 104 пъти, а носителите са 108. Само четири пъти - през 1904, 1917, 1966 и 1974 г. са удостоявани по двама автори.
Няма автор, който да е получавал два пъти Нобелова награда за литература.
Средната възраст на лауреатите е 64 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиър Киплинг, който я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен.
Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88 години.
От всичките 108 носители на Нобелова награда за литература 12 са жени. Първа е шведската писателка Селма Лагерльоф, последната - румънско-германската писателка и поетеса Херта Мюлер.
Първи лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом.
Двама писатели са отказали да получат наградата - руснакът БорисПастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар