17.10.2012 г.

Първата Августиада представя над 200 вина


Дионисиево шествие „възкресява” традициите на древните траки в събота

С Дионисиеви шествия, дегустации на над 200 вина и с италианско участие стартира първата Августиада – фестивал на виното и културното наследство. Той ще продължи от 19 до 21 октомври. По това време древните траки са празнували Дионисиите – празниците в чест на бога на виното.
За пръв път в България ще бъде демонстрирано вино с доказани лебени качества, то е разработено от българката Вили Гълъбова съвместно с украински професор, съобщиха организаторите на първия фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора Августиада. Виното имало високо съдържание на антицианиди и антидиоксанти, то било тествано успешно в Япония.
Фестът ще стартира с научна конференция в петък, на нея ще бъдат представени шест теми, като ще бъдат представени възможностите за финансирането на проекти в сферата на лозарството, винарството и хранителната промишленост. Сред организаторите е и италианската търговска камара, която ще се представи с темата „Марката на италианското гостоприемство – италианските ресторанти по света”. До момента участие във фестивала са заявили 30 винарни от България, Италия и Турция, всяка от тях ще представи по 5 вида вина.
 В събота от 11 часа през центъра на Стара Загора ще премине Дионисиево шествие, в което ще вземат участие артисти от държавния куклен театър, танцьори от ансамбъл „Загоре” и две кукерски групи.
 Шествието ще стигне до входа на Регионалния исторически музей,  където ще бъдат пресъздадени сцени от древен способ за производство на вино.
 „Очакваме проявата да стане ежегодна, Стара Загора заслужава да се сдобие с още един атрактивен за туристите продукт, какъвто надяваме се ще бъде фестивалът „Августиада”, коментира председателят на търговско-промишлената палата Олег Стоилов. Адмирации за начинанието изказа и почетният консул на Италия в Града на липите Марко Будзети, по думите му специално за феста ще пристигнат представители на един от най-големите винопроизводители на Ботуша „Каза Сицилия”. Двама майстори – кулинари от България и Гърция и един знаменит италиански сомелиер ще се грижат виното да върви с най-подходящите ...мезета. Търговско-промишлена палата - Стара Загора, консултантската компания в областта на винопроизводството OINORAMA и техните партньори обещават да превърнат феста в истински празник. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар