8.10.2012 г.

Във „Властелините на финансите” описва Голямата Депресия


От тогава кризата е все по голяма, авторът Лиакат Ахмед дава своя версия за причините

Пълна с проникновения за днешния ден, живата история на световната икономическа катастрофа от края на 20-те години на миналия век представя незабравими портрети на четиримата мъже, чиито лични и професионални действия като ръководители на централни банки променят хода на историята, а драматичните събития са разкрити от Лиакат Ахамед в обширното и интригуващо разследване „Властелините на финансите”.
Смята се, че Голямата депресия, която започва през 1929 г., настъпва поради стечение на събития, намиращи се извън контрола на хората и правителствата. Всъщност, разкрива ни Лиакат Ахамед, решенията, взети от малка група управители на централни банки, са основната причина за икономическото сгромолясване, което подготвя почвата за Втората световна война и отеква още десетилетия след това.
Във „Властелините на финансите“ се срещаме с невротичния и енигматичен Монтагю Норман от Банк ъф Ингланд, подозрителния ксенофоб Емил Моро от Банк дьо Франс, арогантния, но надарен с блестящ ум Ялмар Шахт от Райхсбанк и Бенджамин Стронг от Федералния резерв в Ню Йорк, зад чиято енергична фасада се крие дълбоко наранен и претоварен с отговорности човек.
След Първата световна война тези централни банкери се опитват да възстановят международните финанси. Въпреки всички различия помежду си те са обединени от общия страх, че най-голямата заплаха за капитализма е инфлацията, и от общото разбиране, че спасението е стрелката на часовника да бъде върната назад и светът да се завърне към златния стандарт. За кратък период към средата на 20-те години квартетът сякаш има успех – световните валути са стабилизирани и капиталите започват да се движат безпроблемно между страните. Ала под лустрото на икономическия бум се появяват пукнатини във финансовата система. Златният стандарт, за който толкова се надяват, че ще послужи като защитен чадър за стабилността, се оказва усмирителна риза и световната икономика се понася надолу по спиралата, известна като Голямата депресия.
Строуб Талбът, президент на институт „Брукингс“ и бивш заместник държавен секретар на САЩ, изключително точно и хвалебствено описва съдържанието и ефекта на „Властелините на финансите“: „Това е една от онези редки книги – достоверни, разбираеми и актуални, – които възкресяват разказа в историята... и то какъв разказ! Неговите герои са четирима тайнствени и самомнителни централни банкери, истински господари на света в онази епоха. Колкото могъщи, толкова и лишени от благоразумие и късмет, те повеждат света към икономическо опустошение, което завършва със световна война... Ахамед изплита завладяващо, пълно с човещина, увлекателно описание на този драматичен период от миналия век, който е в обращение и днес.“
Макар сега пак да сме в ера на икономически трусове, Голямата депресия от 1929 г. си остава пример за истински крах. Като предлага ново разбиране за природата на финансовите кризи, „Властелините на финансите“ неотменно ни напомня за огромното отражение, което могат да имат решенията на централните банкери, за погрешимостта им и ужасните последици.
Самият Ахамед, професионален инвестиционен банкер от двайсет и пет години, е отлично подготвен по темата: работил е за Световната банка във Вашингтон и нюйоркското дружество „Фишър Франсис Трийс & Уотс“, на което е бил изпълнителен директор. Сега е консултант на няколко хедж фонда. Ахамед има и научни степени по икономика от университетите в Харвард и Кеймбридж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар