8.10.2012 г.

Кадилак взе купата на кмета на ретро-авто парад


Британец вози „цар Фердинанд” при обявяването на Балканската война

Областният управител връчи купа и грамота на Тодор Деляков от бургаския ретро- клуб за участието на царската кола – автомобил FORD, модел RT 1912 г.
Автомобилът участва във възстановката на обявяването на Балканската война, която вози цар Фердинанд по старозагорските улици. Той бе управляван от британски гражданин, тъй като машината е доста по различна от съвременните модели на марката. Спирачката и съединителят й също се включват с лостове, затова на парада, на 5 октомври, беше потърсена помощ от експерт в управлението на ретро-автомобилът.
Кадилак „Девил”, произведен в САЩ през 1968 г., спечели Купата на кмета на Стара Загора, на провелия се днес пред сградата на общината Девети автомобилен ретро събор, последният за любителите на старите машини за годината.
Кметът Живко Тодоров направи своя избор сред повече от 60 возила и отбеляза, че много трудно е определил победителя. Този автомобил е истинска класика, в отлично състояние е, респектира с мощността си и е сериозно предизвикателство да го паркираш с неговите 7 м дължина, отбеляза градоначалникът.
Кадилакът, който е изключително бижу, е купен в САЩ преди четири години, като преди две години е докаран в България. Собственост е на Недялко Канев от Хасково. Оригинални са дори гайките и болтовете му, посочи притежателят му. Обемът на двигателя е 7700 кубика, мощността – 375 конски сили.
Наградата за клуб с най-много участници стана притежание на бургаския автомобилен ретро клуб. Тази година в събора участие взеха и четири мотоциклета, единият от които марка ИЖ, модел 49, произведен през 1949 г.
Сред колите красавици имаше представители на Алфа Ромео от 1966 г., Mini Cooper от 1988 г., Фолксваген кабрио от 1967 г., Мерцедес 170 S от 1950 г. и много други. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар