30.10.2012 г.

Чувашите искат да възкресят „Волжка България


Група чувашки историци и писатели, определящи се като "наследници на древнобългарската цивилизация", предлагат Чувашката република да бъде преименувана на "Република Чувашия-Волжка България", предаде агенция Регнум.
Предложението се съдържа в писмено обръщение до ръководството на републиката и до Москва. В документа се казва, че "възстановяването на историческото наименование на републиката ще повиши статута на района, престижа на чувашкия език и култура, ще засили националното самосъзнание и ще увеличи инвестиционната и туристическата привлекателност на републиката". Авторите се позовават на изследвания, според които връщането на историческите имена на градове и райони в републиката ще повиши туристическия бизнес с 20 на сто. Инициативната група се позовава на други руски региони, които вече са си сменили имената.
Това е поредното доказателство, че чувашите не са българи, защото истинските българи имат само една мечта – да не бъдат повече такива, по възможност. Справка – виж македонците!!!
Въпросът за преименуването бе поставян неведнъж, последния път това стана през 2010 г. Тогава Държавният съвет на републиката осъди опитите на съседен Татарстан да "прегърне" темата за "българското наследство на чувашкия народ". В републиката чувашите са 67%, останалите са руснаци, татарстанци и мордва. През 2010 г. чувашите са наброявали 1.44 млн. души, петият по население етнос в Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар