3.10.2012 г.

Балканската война „възкръсва” онлайн


По случай 100-годишнината от Балканската война снимки и документи от този период вече може да бъдат разгледани онлайн на адрес Archives.bg/BalkanWars.
Днес Държавната агенция "Архиви" представи новата дигиталната колекция "Загиналите военнослужещи в балканските войни (1912–1913)".
Изграден по документи от Държавния военноисторически архив, сайтът предоставя
информация и снимки за 48 хил. български военнослужещи.
Той дава възможност на стотиците хиляди наследници на загиналите да установят лобните места на предците си и да научат повече за своята родова и национална история.
Националният военноисторически музей (MilitaryMuseum.bg) пък почита годишнината с изложба, озаглавена
"13 март 1913. Одрин – прокоба или илюзия".
Името не е избрано случайно – Одрин е "ябълка на раздора" при преговорите по време на примирието (20 ноември 1912 – 21 януари 1913 г.) и при подписването на Лондонския мирен договор (17 май 1913 г.). Заради приноса на Одринската операция във военното изкуство тя и днес се изучава във всички военни академии.
Една от задачите на изложбата е да даде визуална представа за крепостта като укрепително съоръжение. Показана е и ходовата линия, за да може посетителите да добият представа за изпитанията, лишенията и усилията на българските войски при щурма на Одрин.
Представено е въоръжението и снаряжението на българските, турските и сръбските сили. Сред изложените експонати са лични вещи на генерал-лейтенант Никола Иванов, командващ 2-ра армия, неговия началник-щаб полк. Никола Жеков, генерал-лейтенант Георги Вазов, командващ войските на Източния сектор, и неговия началник-щаб майор Иван Вълков, генерал-майор Вълко Велчев, началник на 11-а дивизия.
Акцент в изложбата са бойните знамена на полковете, участвали при щурма (10-и пехотен родопски, 12-и балкански, 23-ти пехотен шипченски, 29-и пехотен ямболски, 32-ри пехотен загорски, 54-ти и 51-ви пехотен полк), и пленени бойни знамена при Одрин на фона на архитектурния символ на града джамия "Султан Селим".
Част от изложбата прави зрителя активен участник. Той може да чете избрана литература по темата, да направи справка в малка картотека или да разглежда пощенски картички от времето. Може
да посети едновремешно кафене и да прочете вестниците, чрез които софиянци са следели събитията в Одрин през 1912–1913 г.
В детския кът има карта на крепостта, върху която децата могат да подредят разположението на различните военни части.
В залата се прожектират и архивни кадри от Балканската война, предоставени от Българска национална филмотека.
С подкрепата на Съюза на артистите в България и техническото съдействие на Военния телевизионен канал на фона на голямото военно събитие се разказват истински лични истории. Това са монолозите на участниците при Одрин, избрани от мемоари или лични дневници и изпълнени от водещи артисти. Всяка история показва различен поглед към войната – на военния пълководец, на младия кавалерист, на командира на батарея, дал първия изстрел срещу Одрин, на свещеника, отишъл доброволно на фронта да изпраща в смъртта българските войници, на военния кореспондент.
Изложбата "Миговете зад фронтовата линия"
в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" в София пък показва над 270 архивни документа - снимки от обсадата на Одрин, на хората, притекли се на помощ, на самолети, участвали във войната през 1912 и 1913 г., документи и лични писма, изпращани от войници до техните близки.
По повод годишнината Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" ще представи Юбилеен електронен албум "Сто години от Балканската война".
Честванията на годишнината ще продължат с различни прояви и догодина. Вижте още на 100godini-BalkanskiVoini.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар