30.10.2012 г.

Вече търсят пролуки в данък лихви, не е ясно колко ще спечели бюджета


Данъкът върху лихвите ще има, но не е ясно как ще бъде приложен. Върху кои депозити и колко ще са приходите. Правителството твърди, че в новия бюджет ще влязат 120 млн. лв. от обложените лихви.
 Според "24 часа" "банките готвят нови депозити без данък".
Финансовите институции вече звънят на клиенти с оферти. Една от алтернативите, по които усилено се работи, е пакетирането на срочен депозит с други финансови продукти. Така в зависимост от все още бъдещата дефиниция на дохода за облагане с лихвения десятък, загубата от него ще се намали.
Темата "данък върху депозитите" е отразена и от "Преса". Вестникът изтъква, че според властта въвеждането му ще засегне богаташите, които не искат да инвестират парите си, а трупат лихви. Вложителите, които държат средства в спестовни сметки няма да пострадат сериозно от новия налог, а точно в тези сметки са крупните суми. Това коментира изпълнителният директор на ДСК Виолина Маринова.
За друга подобна схема алармира и пред "Телеграф" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър". Той е категоричен, че новите банкови продукти, които ще заобикалят закона ще се базират на мюсюлманското банкиране, където вместо лихви се начисляват премии.
"Не очаквам да има изтегляне на средства от банките", коментира в интервю за "Стандарт" Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка". "В настоящия момент депозитите нямат алтернатива като сигурност на инвестицията. И докато доходността по тях е достатъчно висока и приемлива за физическите лица, не смятам, че това ще провокира българина да изтегли парите си от банките. Депозитите на граждани са измерител и за доверието на обществото в банките като цяло и значителният ръст в последните години потвърждава стабилността на банковата ни система. Възможно е въвеждането на новия данък да доведе до стимулиране на потреблението," смята Богданов.
"Едва ли този данък ще раздвижи потреблението", коментира в друго интервю за "Стандарт" Мария Илиева, изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк. Експертът съветва държавата да насочи всичките си усилия към създаване на по-благоприятна бизнес среда. "Това ще поведе към разкриване на нови работни места. След като безработицата спадне, ще намалее и несигурността, която сега владее и фирмите, и населението", аргументира се Илиева.
Не е сега времето за въвеждане на данъка върху лихвите по депозитите, смята икономистът Георги Николов. В интервю за "Сега" той уточнява: "Дянков е сметнал, че 1.2 млрд. лева ще са доходите от лихви, ще ги обложат с 10 процента и ето 120 милиона допълнително. За някои хора и 10 лева са много. Знаете, че българинът прави-струва, но къта "бели пари за черни дни", бабата пести за внучето. Освен това ще се създаде допълнителна работа на банките и ще избие във вдигане на такси или нещо друго. Чувам и много противоречиви тълкувания за събирането на данъка, което показва, че няма никаква готовност за въвеждането му", категоричен е Николов. Според него в "Бюджет 2013" има и други странни неща. "За приходите от ДДС е заложен 11.1 процента ръст, а при акцизите - само 4.4 процента, при планирано увеличение на ставката за горивата. Откъде ще дойде повече ДДС", пита икономистът. Николов допуска и възможността управляващите да прибегнат до вдигане на ДДС.
Повече пари в бюджета не значи по-добра година, обобщава в своя коментар за "Труд" икономистът Петър Ганев. "Бюджет 2013" ще бъде най-щедрият в последните години със заложени разходи над 30 млрд. лв. Голямото предизвикателство остава как ще бъдат похарчени тези пари и ще се постигнат ли конкретни резултати", смята Ганев.
"Бюджет 2013" не предвижда нито лев за строителство на второкласни и третокласни пътища, алармира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от "Преса". По думите му не е ясно как държавата би финансирала реновирането и изграждането на подобни трасета, ако няма заделени пари за целта.
"Скромен растеж", отчита на първа страница "Капитал Daily". Българската икономика ще расте и през 2013 г. Ц товасочат прогнозите на правителството и няколко международни финансови институции. Условието е да няма задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и рецесия, която да засегне износа и заетостта в източноевропейските държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар