29.10.2012 г.

Янка Рупкина е включена сред 14-те уникални изпълнителки на Балканите


От Българското национално радио, чиято продукция е записът, съобщават, че компактдискът, съдържащ фолклорна музика от страните в Югоизточна Европа, се издава от Съвета за регионално сътрудничество и ще се разпространява от европейските институции като имиджов продукт.
Певицата от Странджанския край Янка Рупкина е сред 14 уникални жени - изпълнители, представителки на националните фолклорни традиции на Албания, Босна, Гърция, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия.
Янка Рупкина е световноизвестна. В продължение на 30 години е солист на Ансамбъла за народни песни на БНР. Пее по света и с вокалното трио "Българка".
Продукцията на радиото, включена в Les femmes des Balkans, е реализирана през 1991 г. В основата на идеята и реализацията на проекта, продуциран от Съвета за регионално сътрудничество, е стремежът за пропагандиране на културното наследство на Балканите.
Селекцията на участниците и музикалните образци цели да покаже богатството на фолклорните традиции, които са изключително атрактивни за изследователите - фолклористи и музикантите от целия свят.
На 31 август т.г. Янка Рупкина празнува 50 години живот на сцената  с голям концерт в Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар