10.10.2012 г.

„Звездите във Венеция” на черно-бели фотоси показват в библиотеката


На 12 октомври, от 18:00 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески" се открива изложбата "Звезди във Венеция". Черно-бели фотографии проследяват четири десетилетия от съвременната история на Венеция - един от най-живописните градове в света, са събрани в колекция от над триста хиляди снимки, наречена Archivio Cameraphoto. Черно-бели портрети на Хъмфри Богарт, Мик Джагър, София Лорен, Салвадор Дали, Клаудия Крдинале и други звезди от втората половина на 20 век - гости на Венецианския кинофестивал и Венецианското бианале, са част от този архив. Техни репродукции са представени от Гершон България в рамките на изложбата "Звезди във Венеция". След изключителния й успех в Националната галерия за чуждестранно изкуство тази пролет, тя тръгва на национално турне в шест български града.
През 1947 година венецианският фотограф Дино Харак основава агенцията INTERPHOTO, която по-късно се преименува на CAMERAPHOTO. Тя бързо става популярна със снимките си на известни личности сред неповторимите пейзажи на Венеция. Архивът на агенцията Archivio Cameraphoto, който е попълван до 1987 година, включва освен снимки на популярни личности и много фотоси от обществено значими събития.
Автор на репродукциите в изложбата, както и един от основателите на архива, е Виторио Паван - фотограф и майстор на черно-белия фотопечат. Той става собственик на колекцията през 2000 година като през 2011 година заедно с Карло Пескатори основава компанията Archivio Cameraphoto Epoche.
Вече 25 години Виторио Паван е изцяло посветен на черно-белите репродукции. Според него работата му цели да предаде емоцията, която е вложил фотографът в снимката си, и собствената му интерпретация на нейното настроение.
Организатор на изложбата Фондация Гершон България.
Изложбата ще остане до 31 октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар