12.10.2012 г.

Стъклен дом – готвят налог за остъклен балкон

Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г. "Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират. В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.
Сега възможност за узаконяване съществуваше само за обекти, построени преди 1987 г. Никой от ГЕРБ не обясни как е избран новият срок - до 31 март 2001 г. Никой не съобщи и че "амнистията" се дава срещу солени глоби и такси.
Нови текстове в закона предвиждат за извършител, възложител или строител на незаконен обект от IV до VI категория санкция от 5000 до 20 000 лв. Не е ясно дали по силата на този текст за една остъклена тераса на глоба подлежи и собственикът, и строителят. Минималната глоба и сега беше толкова, но максималната важеше за всички категории и беше 50 000 лв. Първите три категории обхващат национално значими обекти, язовири и пр. От IV до VI категория получават малки предприятия, къщи, а преустройствата като остъклен балкон са в последната категория.
Отделно от глобите собственикът трябва да плати и такса за издаване на всички документи по узаконяването. Разчети за нейния размер няма. Няма и статистика колко са легализираните имоти при предишния срок. До редакционното приключване на броя от Дирекцията за национален строителен контрол не успяха да отговорят какви такси и глоби налагат сега при същата процедура.
Възможността за узаконяване се дава само за постройки без строителни книжа, но отговарящи на законовите изисквания. Не е ясно регламентирано обаче с какви документи собствениците ще доказват кога е остъклена например терасата им. В закона пише, че времето, когато е строена постройката, ще "се установява с всички доказателствени средства, допустими по Гражданския процесуален кодекс, включително и с декларации".
След заявлението от собствениците процедурата по узаконяването продължава с едномесечен срок, в който общинската администрацията трябва да издаде акт за установяване на незаконното строителство. Чиновниците могат да преценят, че строежът не подлежи на узаконяване, и в мотивирана заповед да съобщят това на Дирекцията за национален строителен контрол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар