29.08.2011 г.

Тракийски празници в Казанлък

Официалното откриване на Тракийските празници в Казанлък ще стане на 2 септември, петък, в Дома на културата Арсенал. Тогава ще бъде връчена и ежегодната награда на името на проф. Александър фол. Този път тя се присъжда на проф. Иван Маразов. Ще бъде открита и изложбата Долината на тракийските царе. Два дни, на 2 и на 3 септември, ще се провежда национална научна конференция по проблемите на тракийската култура и новите археологически открития.
Вечерта на 2 септември на централния площад в Казанлък ще се състои интересна шоупрограма с участието на прабългарска школа Бага-Тур и фолклорен ансамбъл Арсенал, информира вестник Национална бизнес поща.
Колкото и скромни да са тазгодишните празници, надеждите са за догодина, когато Община Казанлък ще разполага затяхното организиране и провеждане с 450 000 лева.
След празника започва подготовката за допълнително проучване и сондиране на Голямата Косматка, което ще извърши екип с ръководител Диана Димитрова. Същият екип ще трябва да приключи работите по могилата в с. Бузовград, която беше плячкосана от иманяри, успели да взривят ключовия ѝ камък.
Предстоят и работите по археологическите проучвания на тракийско селище в Розовата долина от края на желязната епоха – 9 - 6 век пр. Хр., от което време са находките. Този проект, който се изпълнява под ръководството на д-р Георги Нехризов, продължава трета година. Това като време е една празна страница в тракийската археология в Казанлъшко - посочва д-р Косьо Зарев, директор на Казанлъшкия музей. - Съдовете, които намерихме, са много интересни и нямат аналог в Тракия досега. Предадени са за реставрация и консервация. Надяваме се на успех, ако свържем програмата си с помощта, която предлагат собствениците на новата електроцентрала AES Гълъбово, които искат да спонсорират понататъшните работи по този интересен археологически обект.
Американската нишка в случая тръгва от екип американски изследователи, които работят с д-р Нехризов и които предоставиха сателитни снимки на въпросния терен. Сондажите, които направихме миналата година, бяха много сполучливи. Затова сега очакваме тази есен да продължат обхожданията, а може би и самите проучвания. В края на септември и началото на октомври - казва д-р Зарев - трябва да започнем работа. В момента събираме средства. Ако не успеем да направим договор за спонсорство, все пак музеят да има определена сума, която да използва за разкопки. Има могили, които се виждат, други, които не се виждат, защото са унищожени от земеделските работи. Но на снимките те съществуват и ние ще можем да ги нанесем на археологическата карта. По принцип картата е секретна и само определени лица могат да работят с нея.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар