5.08.2011 г.

Добре дошли в Бедрок: сз-музеят организира неолитен уикенд

"Назад към каменната ера" ще ни върнат през тази събота и неделя от Регионалния исторически музей в Стара Загора. На 6-ти и 7-ми август ще се проведе поредният тематичен уикенд в музея. Този път гостите ще имат възможност да научат как навремето древните народи по нашите земи са изработвали глинени съдове.
Малчуганите ще могат сами да изработят сувенир за спомен от музея. За да станат произведенията на малките занаятчии наистина красиви, служителите на музея ще им покажат специални техники за украсяване на глинените съдове. "Подготвили сме и миди, които нашите предшественици са използвали при украсяването на изделията. Децата могат да вземат вкъщи всичко, което са направили в работилницата. Понеже няма как да осигурим възможност за изпичане на глинените сувенири, това може да стане у дома", разказа Живко Симитев от РИМ - Стара Загора.
В съботния ден от 10:30 часа главен асистент Петър Калчев ще изнесе лекция за Керамичното производство - един от най-древните занаяти по нашите земи. Намерените експонати в региона показват високата култура и естетическо мислене на древните хора.
От 11:00 до 12:00 часа майсторът на керамични изделия - БончоТодоров, ще демонстрира древни и разнообразни техники за изработването на съдове и предмети.
И през двата дни от 11:00 до 17:00 часа ще бъде отворено художественото ателие. В него може да се включи всеки, който иска да разбере как хората от праисторията са създавали предмети от глина и за какво са им служили те. Не само чашки и чинийки, но и къщички, солнички, могат да се сътворят в музея.
През месец август експонат на месеца в музея ще бъде икона от 18-19 век пр. Хр. Това е икона, на която е изобразена Богородица с младенеца.
Ако случайно пропуснете събитието, художественото ателие може да бъде организирано отново по заявка. Входът за тематичните съботи и недели е със специални билети: 3,00 лв. за възрастни и 1,00 лв. за деца над 7 г., ученици, студенти и пенсионери. Децата под 7-годишна възраст влизат безплатно в музея.


Няма коментари:

Публикуване на коментар