26.08.2011 г.

Животновъдите нямали никаква полза от членството ни в ЕС

За българското животновъдство нямаше никаква полза от членството на България в Европейския съюз. Ние просто слизаме все по-надолу и по-надолу, каза председателят на Българското агросдружение Господин Господинов, производител и преработвател на млечни и месни продукти от Стара Загора, предаде Фокус.
Основният проблем на сектора е липсата на стабилно субсидиране с европейски средства, което не е било договорено по време на преговорния процес за влизане на страната ни в ЕС. Освен това животновъдите получават много трудно кредити, тъй като секторът се смята за безперспективен.
„Проблемите ни са много. Когато отидеш в една банка и поискаш кредит и кажеш – залагам зърно база – банката се съгласява, ама ако отидеш да кажеш, че залагаш една кочина или една кравеферма – от банката казват „довиждане, сори”. Затова си заминава като цяло животновъдството, затова мандраджиите бълваме, иначе трябва да фалираме и се вкарва евтино концентрирано мляко отвън, слагат се тези палмови масла, което от своя страна не е кой знае колко опасно”, коментира Господинов.
По думите му има разлика от палмово масло до палмово масло. Всеки вид има своя точка на топене. Ако тя е по-висока от температурата на човешкото тяло (36,6 градуса), масло се отразява негативно на кръвоносните съдове, като ги запушва. „Ако температурата е по-ниска, например 34 градуса, човешкото тяло отделя мазнината, но ако температурата на топене е 42 градуса, човешкото тяло я задържа и това масло е опасно”, посочи той. Разликата между едното и другото палмово масло е голяма – едното струва 1,3 лв. а другото 3,9 лв.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар