24.08.2011 г.

Два фестивала събират киноманите във Варна

XIX международен филмов фестивал "Любовта е лудост" ще представи 57 заглавия с участието на 19 страни, тъй като повечето от тях са копродукции, обясни проф. Александър Грозев - артистичен директор на кинофорума, който ще се състои от 26 август до 1 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.
Фестивалът се прави изцяло със средства от спонсори. Една такава проява е много скъпо удоволствие, поясни тя.
12 филма са в конкурсната програма, в която ще се състезават продукции от Русия, Унгария, Франция, САЩ, Турция, Казахстан, Германия, Полша, Иран. За първи път в конкурса ще бъде показан индийски филм - "нетипичен" - "Две пари за слънцето, четири - за дъжда" на Дипти Навал. Българската конкуренция е "Корави старчета" на Пламен Масларов. Лентите ще бъдат оценявани от режисьора Иван Павлов, който е председател на международното жури. В него са още актрисите Весела Казакова и Хенгаме Газиани от Иран, отличена с наградата за женска роля преди две години на същия фестивал. Зрителите ще могат да я гледат във филма "Пауни без пера" в съпътстващата програма.
Тази година - извън конкурса - с българско участие са "Седем дни в рая" на Таня Богомилова, копродукция с Великобритания и Гърция, "И нямаше по-добър брат" (Русия-Азербайджан-България) на Мурад Ибрахимбеков и "Отлъчването" на американския режисьор Майкъл Ландън-младши. Любопитна панорама на новото казахско кино, непознато у нас в последните 20 години, е сред акцентите на тазгодишното издание. Очакват се гости от Унгария, Русия, Сърбия, Италия, Азербайджан.
В рамките на събитието ще се състои кръгла маса на тема "Българските филми и тяхното разпространение". Ще бъдат отбелязани годишнини от рождението на именити наши кинематографисти. Сред тях са Васил Гендов (120 г.), пионер на българското кино и "патрон" на фестивала, и Захари Жандов (100 г.). Специални прожекции ще има и по повод на 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец и 70-годишнината от рождението на драматурга Станислав Стратиев. По случай 60-ия рожден ден на актьора Иван Иванов ще бъде показан "Всичко е любов". Сред световните майстори на киното са унгарският режисьор Миклош Янчо (90 г.), който ще бъде почетен с най-новия му филм, и руският комик Юрий Никулин (90 г.) - с някои от най-добрите му участия, сред които в "Плашилото", "Старци-разбойници", "Диамантената ръка", "Кавказка пленница".
В света на рисуваните герои отново ще ни потопи Варна.
След 20-годишно прекъсване в морската столица ще бъде възстановен Световният фестивал на анимационния филм, съобщават от СБФД.
Неговото седмо издание може да се види от 8 до 12 септември 2011 във Фестивалния комплекс на града.
Сред участниците тази година са имена от световна величина като Юрий Норщейн (Русия), който гще бъде и почетен президент на фестивала. Гост ще бъде и голямото име на полската анимация Йежи Кучна.
Селекцията на тазгодишния фестивал е направена от аниматорите Джордж Сифианос, Франция; Слав Бакалов, България; Иржи Кубичек, Чехия; Адриана Продеус, Полша; Боривой Довникович, Хърватска.
Те са изгледали повече от 300 филма като са се спряли на близо 60 рисувани продукции, които ще се състезават в конкурсната програма.
Извън нея по време на фестивала ще може да се видят панорами „ Най-доброто в света”; Студентски филми от НБУ; НАТФИЗ; Висше у-ще по декоративни изкуства, Париж, Франция; Колеж по изкуствата Единбург, Шотландия; Университета в Южна Калифорния, САЩ; ФАМО, Прага; ВГИК, Москва.
Ще може да си припомним в програма „Ретроспектива” български анимационни филми на Иван Веселинов, Стоян Дуков, Зденка Дойчева; Програма „In memoriam”, включваща Доньо Донев, Александър Татарски, Те Вей (Китай), Кавамото (Япония); Детска програма - „Златна рибка”, и „ Пилот” (Русия).
Освен кино организаторите са предвидили и изложби “Европейски комикс”; Изложба комикс – Боривой Довникович; Уъркшоп с деца и студенти - Жан-Люк Слок; Луксозен каталог – тираж 500 бр.; Всекидневен бюлетин – тираж 500 бр.; Церемония на откриването с програма; Церемония на закриването с програма.
Кинофорумът се провеждаше между 1979 и 1989 г. Събитието е организирано под егидата на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА), и наредени до значими световни събития като фестивалите в Отава, Анеси, Загреб и Хирошима.
Инициатор на фестивала е Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, в което членуват: Анри Кулев - продуцент, художник, режисьор; Пенчо Кунчев – художник, режисьор, председател на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА) за България; Андрей Кулев – режисьор, художник; Ивайло Коцев – продуцент; Ася Кованова – режисьор и художник; Николай Тодоров – режисьор, художник, продуцент; проф. Иван Веселинов - режисьор, художник; Цветомира Николова – режисьор, художник. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар