19.08.2011 г.

Холандски музей продава част от експозицията си заради кризата

Кризата не засяга само българската култура, същото важи и за Холандия. Световният етнографски музей в Ротердам планира да продаде африканските и американските си експонати, за да покрие нуждата си финансиране, предизвикана от икономическата криза в Европа и подготвяното съкращаване на държавните субсидии за изкуствата от 2013 г., предаде Ройтерс.
Музеят в Ротердам е един от няколкото холандски музея, които са под натиск да набират средства, и обсъжданите идеи варират от "осиновяване" на известни експонати до отваряне на хотел на територията на музея.
"Ще продадем цялата африканска колекция и колекцията от двете Америки и ще запазим само главните експонати в останалата част от колекцията ни, за да наблегнем на азиатското изкуство.
Набраните средства ще бъдат внесени в банка", каза директорът на ротердамския музей Стенли Бремeр.
"Ако следите ситуацията в Европа, ще видите, че може да възникне проблем до пет-шест години. Затова изготвяме план да сме колкото се може по-самостоятелни финансово", добави той.
Холандското правителство заяви, че държавните субсидии за изкуствата и културата ще бъдат намалени с 200 млн. евро и ще станат 700 млн. евро, считано от 2013 г.
Властите отбелязаха, че в бъдеще музеите трябва да осигурят 17,5 процента от приходите си от нови източници или партньори.
Африканската колекция на Световния музей в Ротердам е една от най-старите в Европа и включва експонати, събрани от холандски търговци през XIX в.
"Това би била огромна загуба за Холандия. Трябва да направим така, че тези експонати да останат в Холандия", каза Стeвeн Енгелсман, председател на Фондацията за етнографска колекция в Холандия, която представлява осемте етнографски музея в страната.
Музеят за историята на науките и медицината Бурхаве в Лайден също може да бъде принуден да продаде експонати, тъй като е застрашен от закриване.
Колекцията на музея включва първия уред за бъбречна диализа в света, конструиран от холандски лекар през Втората световна война, както и някои от първите микроскопи в света, датиращи от XVII в. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар