30.08.2011 г.

25 партии и коалиции и един независим мераклии за кметския вот в Стара Загора

Един инициативен комитет и 25 партии и коалиции ще издигнат кандидати за кмет на Община Стара Загора, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Румен Василев. Те са подали документи в законния срок - до 28 август, и са регистрирани, а от вчера представителите им получават удостоверенията да регистрация.
Всички са представили изрядни документи, няма върнати, няма отказана регистрация и не са подавани жалби, пише вестник Старозагорски новини.
Освен основните и добре познати на избирателите политически сили - ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС, "Синята коалиция", ВМРО-БНД, РЗС, НДСВ, "Новата сила", ЛИДЕР, Европейската народна партия, сред тях са и коалициите "Новата Стара Загора" и "Съюз Стара Загора". Интересно е присъствието на екзотични политически субекти като Движение "Експерти за регионите", "Партия за хората от народ", "Средна европейска класа", "Национален фронт за спасение на България". Кметски кандидатури възнамеряват да издигнат още "Другата България", Партията на Зелените и Зелената партия, и "Кауза България". Единственият регистриран инициативен комитет издига независимия кандидат Дамян Георгиев.
Четири са инициативните комитети, които издигат независими кандидати за общински съветници. Двама от тях - Александър Крачолов и Галин Михайлов, вече са били членове на местния парламент. Другите двама са Владислав Чепандов и Александър Тодоров. Общо 41 пък са партиите и коалициите, които ще излязат с кандидатсъветнически листи. В общи линии те повтарят тези, които издигат кандидати за кмет. Регистрирани са още ПД "Социалдемократи", Българска нова демокрация, Съюз за съединение, НДПС, Евророма, ЗС "Александър Стамболийски", ПП "Солидарност", "Кауза България", "Достойна България", Движение за европейска интеграция, ПД "Екогласност" и още няколко малко познати формации.
Основните политически сили ще издигнат свои кандидати за кметове във всички 17 села от общината, в които по закон се провежда такъв избор. Общо 42 са партиите, коалициите и инициативните комитети, които ще участват в тази надпревара. Три са инициативните комитети в Кирилово, независими кандидатури ще има още в Богомилово, Преславен, Маджерито, Змейово, Еленино, Братя Кунчеви и Оряховица.
До 20 септември е срокът, в който партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да регистрират в Общинската избирателна комисия листите си. За независим кандидат за кмет на община са необходими 2000 подписа, за кмет на населено място - на една пета от броя на хората по избирателните списъци, а за независим общински съветник - 1000 подписа, припомни Румен Василев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар