31.08.2011 г.

За пръв път излезе на български романът на Симон дьо Бовоар „Мандарините”

Романът „Мандарините“ от голямата френска писателка и философ – Симон дьо Бовоар, излязоха на 29 август.
Симон дьо Бовоар е известна със своите феминистки идеи, които описва в редица свои трудове, сред които фундаменталният философски трактат „Вторият пол“, публикуван през 1949 г.
Романът „Мандарините“ (превод: Росица Ташева), смятан за шедьовъра на писателката, който излиза през 1954 г., е удостоен с наградата „Гонкур” и й носи световна слава.
Действието се развива в бурните години след Втората световна война. Във Франция на Симон дьо Бовоар мандарините са представителите на най-елитната интелигенция, хората на духа, които задават дневния ред на обществото.
Прототипи на главните герои на романа се предполага, че са Жан-Пол Сартр, Албер Камю, самата Симон дьо Бовоар и писателя Нелсън Олгрен, с когото Бовоар изживява страстна връзка и на когото впоследствие изпраща повече от 300 писма.
В чисто човешки план е представена една история за любовта и омразата, изневярата и приятелството и човешките взаимоотношения изобщо.
Романът „Мандарините“, портрет на следвоенното време и на френските леви интелектуалци, е уникален като стил на писане и звучене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар