17.08.2011 г.

МО продава самолети, хеликоптери и бронетехника

Министерството на отбраната (МО) пусна на търг пет стари изтребителя МиГ-21. Четири от тях са със стартова цена от 4230 лв., а петият – 4550 лв, пише „Труд“.
„Предлагаме ги без двигатели и без въоръжение. Самолетите са експлоатирани близо 30 г.“, обяснява управителят на „ Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД Дичко Апостолов.
Вероятно машините ще бъдат изкупени за скрап, тъйкато в корпуса им има много алуминий. От продажбите могат да се възползват и частни колекционери. Такива има и у нас. Миналата година, от базата на МО край старозагорското летище, роден любител на военната техника си закупи бракувана самоходна артелерийска установка (САУ), която дори се предвижи на собствен ход до неговата база. Покупката му струвала евтинко, колкото един автомобил на старо.
Сега в родните ВВС летят десетина МиГ-21, чийто ресурс изтича догодина.
Военното ведомство е сложило на тезгяха и шест бойни хеликоптера МИ-24. За четири от машините обявената начална цена е 310 000 лв., а за останалите две наддаването ще започне от 290 000 и 340 000 лв. Разликата в цените е заради техническото им състояние.
МО ги изкарва за втори път, но намали цената им, след като на първото наддаване не се явиха купувачи. Срокът за подаване на оферти за хеликоптерите е до 24 август, а за изтребителите – до 2 септември.
Военното ведомство се кани да пусне за продажба и около 80 стари руски танка Т-72, също снети от въоръжение. Цената им вероятно ще бъде между 20 000 и 40 000 лева. Танковете се предлагат без картечници и затвор на оръдията, но който купи танк, му ги дават, за да стреля на воля, пише „Труд“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар