12.08.2011 г.

„Другата” е книга за тайния свят на мъжете

„Другата” е откровеният разказ на един съвременен успял мъж.
Както в романите, така и в живота, изглежда, че жените са тези, които разказват за любовта, за взаимоотношенията с партньорите си, за емоционалните неудачи и трудните сърдечни избори. Но „Другата” на Йомер Йозгюнер прави изключение от „класическото” правило и се концентрира около тези теми през погледа на мъжа. „Мнозина смятат, че мъжете не се замислят много върху тези неща, а всъщност не е така”, казва авторът на романа – Йомер Йозгюнер.
Главният герой Явуз Ерден е интелигентен и образован четирийсетгодишен мъж. Той работи в престижна продуцентска фирма, има луксозна кола и модерен апартамент. Явуз никога не е страдал от липса на женско внимание, но за съпруга избира Ханде, защото с нея лесно постига хармония.
Красивата актриса Айлин Дуру е звездата в сериала, който Явуз продуцира. Появата й преобръща из основи неговия подреден живот. Увлечението по Айлин му дава повод да преосмисли принципите и миналото си. Сантименталната връзка с младата жена проваля „балансирания” му брак с Ханде. В същото време го подтиква да се замисли за моралните измерения на действията си, да анализира постъпките и преживяванията си до този повратен момент. Явуз си припомня детските и младежките си години, отношенията с родителите си, разочарованието от приятелите, наивните трепети, юношеските мечти и срамните малки тайни.
„Другата” е роман за изкушенията и капаните на настоящето, за решенията, които взимаме, и тези, от които се страхуваме, за порочните връзки, за несекващите желания. Героят се сблъсква с различните представи на мъжете и жените за любовта, със стереотипите, насадени от миналото, с пропастта между поколенията и разпадането на традициите.
„Другата” дешифрира мъжа на нашето време, но същевременно ни дава актуална оценка за нравите и моралните ценнности на съвременното общество изобщо.
Затова всеки един от нас може да открие себе си в тази книга...

За автора:

Йомер Йозгюнер е сред най-обещаващите имена в съвременната турска литература. Той е завършил социология, но се е посветил на журналистиката. В момента заема ръководен пост във водеща турска телевизия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар