25.08.2011 г.

Проф. Иван Маразов с тазгодишния приз на името на траколога Фол

Тракологът проф. Иван Маразов е тазгодишният носител на наградата „проф. Александър Фол". Тя е учредена от Историческия музей „Искра" в Казанлък и се връчва в рамките на Дните на тракийската култура, които се провеждат в града на розите в последните дни на август и началото на септември.
Церемонията за връчване на наградате е на 2-ри септември, по време на официалното откриване на тазгодишните дни на траките.
В първия ден на празниците ще се открие и ретроспективна изложба „ Долината на тракийските царе".
Основен акцент в тазгодишните дни на траките ще е Националната научна конференция, посветена на проблемите и развитието на тракийската култура. 18 са научните доклади, включени в рамките на форума. Докладчици по различните теми са: проф. Иван Маразов, Николай Овчаров, Валерия Фол, Георги Нихризов, както и Мария Чичикова. С интерес се очаква и петият том с материали за траколожки изследвания.
За първи път в рамките на дните на тракийската култура ще бъдат връчени и стипендии на казанлъшки студенти в специалността „Тракология". За гостите и гражданите на Казанлък интересна ще е и експозицията, подредена в общинската библиотека „Искра". Тя ще е съвместна изложба на рисунки на деца от японския град Мунаката и от Казанлък. Обединяващата тема на детските творби е розата като мост на приятелство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар