12.08.2011 г.

Роят се мераклиите за кмет на Стара Загора

Кандидатите за кмет на община Стара Загора с приближаването на вота се множат по-бързо от пчелен рояк. Последната номинация отпреди няколко дни е на общинския секретар Николинка Горова. Тя бе издиганата от местната структура на ВМРО-БНД. Войводите преди това я бяха сложили и в партийните списъци за президент, много амбициозно... Разбира се, кандидатът на ВМРО стана вожда Красимир Каракачанов. Кампанията на секретарката на общината стартира с боядисване на катерушки на детска площадка, много мило... Горова реално, заедно със свои сподвижници участва в досегашното управление на местната власт. Нейното име е забъркано в един от най-скандалните проекти, този за електронното правителство. По него общината не е получила нито лев финансиране по програми. Компютърните системи са тотално объркани и служителите не могат да работят нормално. Прехвалените електронни услуги пък са сведени до десетина, основно те са свързани с гражданското състояние – адресна регистрация, семейно положение, плюс регистрация на пчелни семейства и други подобни, които иначе се правят срещу два лева такса. С електронен подпис те излизат в пъти по-скъпо. Войводите се опитват да се разграничат от сегашното управление, но дотолкова, че отново да могат да запазят непропорционално голямото си влияние в старозагорската администрация.
ГЕРБ като че ли направи най-добрия избор и пусна „тежката артилерия” с комсомолски хъс. Техен кандидат е депутатът Жевко Тодоров, който вече е преминал през доста стъпала на служебната йерархия и в общината, и в парламента. Младостта му не е порок, но той няма как да се разграничи от недотам успешното управление на бойковата партия в Стара Загора. Въпреки хвалбите, герберите се провалиха в повечето големи проекти, различните лобита и фракции влязоха в поредица от конфликти, забъркаха се в маса скандали. Част от тях са: ремонтите на училища и детски градини (проектът – На децата на Стара Загора, с любов), който обаче се оказа един от успехите, въпреки съмненията, че конкурса за изпълнител вероятно е бил нагласен, неизградени подземни паркинги, хаос с транспортния трафик, обявена, но нереализирана реконструкция на пазара, нередности с ремонта на пътя Калояновец-Ловец и още –проблемите с депото за битовите отпадъци, неяснотите около замърсяването на въздуха в Стара Загора и т.н. Поради всички гафове, сегашният градоначалник проф. Светлин Танчев бе принуден да обяви, че няма да се кандидатира повторно и трябваше тихомълком да се раздели с трима от заместниците си. За оттеглянето на „успешния кмет” бе измислен благовиден предлог – отива си за да се занимава с наука и да гледа... внучето.
БСП прави списък на всички гафове на Танчев. Техният кандидат доц. Бойчо Биволарски каза, че ще се опита да докаже, че университетските преподаватели не са лоши управленци, визирайки дейността на колегата си Танчев. Той обаче ще трябва да се пробори с част от червените фракции, които искат да подкрепят морално (и материално) независимия кандидат Дамян Георгиев. Социалистите бяха едни от най-сериозните опоненти на сегашното общинско управление, въпреки че част от натрупаните проблеми се дължат на техния мандат. Силен коз в ръцете им е, че много от постиженията, с които се хвалят герберите са започнати от тях – ремонтът на операта, строителството на музея, на автогарата и други.
Дамян Георгиев е единствения засега независим кандидат. Той акумулира подкрепа от много малки, но финансово стабилни партии. Натрупа популярност и като шеф на ФК „Берое” в един тежък за клуба момент. Зелено-белите взеха и Купата на България по негово време. Част от феновете обаче го обвиняват в много грехове. Въпреки това, Дамян е един от сериозните кандидати.
Лидерът на Атака Михаил Михайлов е вечния кандидат. След като партията му бе наусната от повечето членове, а групата ме в съвета се сви до четирима, той отново атакува кметския стол. През целия мандат Михайлов бе послушен придатък към управляващото мнозинство. Шансовете му за кметския стол са нулеви, но целта му е пък да влезе в общинския съвет. Това вероятно ще стане по инерция, въпреки отлива на членове и симпатизанти.
Без шансове са и бившият зам.-областен управител от НДСВ Данчо Данев и банкерът Любомир Весов на РЗС, както и доктор Даниела Памуково от „Синята коалиция” и инж. Недялко Ангелов от социалдемократите на Нихризов. Те се борят всъщност за място при старейшините, като Данев трябва и да напомня на избирателите, че НДСВ все още го има. Това обаче все още не е пълния списък на мераклиите за кметския стол в Стара Загора...

Няма коментари:

Публикуване на коментар