10.08.2011 г.

Подариха 2,7 тона от берлинската стена на ексканцлера Кол

По случай 50-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, бившият канцлер на Германия Хелмут Кол получи като подарък парче от стената, разделяла някога Източен и Западен Берлин, съобщи ИТАР-ТАСС.
Бетонният блок с тегло 2,7 тона и височина 3,6 метра бе доставен в дома на канцлера в Лудвигсхафен.
Подаръкът е от списание "Билд", което реши по този странен начин да изкаже уважението си към Кол заради ролята му в обединението на Германия.
"Хемлут Кол положи доста усилия за рухването на тази стена", заяви главният редактор на списанието Кай Дикман на състоялата се днес церемония за връчване на подаръка.
Берлинската стена бе срутена на 9 ноември 1989 г. Досега парчета от стената неведнъж са били подарявани на чуждестранни политици и в момента са превърнати в паметници в редица европейски столици.
У нас никой не знае къде се намират останките на мавзолея на Георги Димитров. Той е бил построен за рекорден срок от 6 дни през 1949 година. Тялото на комунистическия лидер е положено на 10 юли. На 17 юли правителството на Луканов взема решение за препогребване на останките на вожда. Разрушаването на сградата започва на 21 август, под личното ръководство на тогавашния вицепремиер Евгени Бакърджиев. Събарянето продължава почти колкото строителството, до 27 август. За разлика от берлинчани, малцина софиянци си вземат сувенири. Едва ли Бакърджиев или други от тогавашния кабинет на Костов ще получат подарък, като канцлерът Кол...

Няма коментари:

Публикуване на коментар