3.08.2011 г.

Първата любов на Хемингуей описват в „Парижката съпруга”

Историята на 28-годишната Хадли Ричадсън, която се влюбва в младия Ърнест Хемингуей може да прочетете под заглавието „Парижка съпруга”.
Книгата излиза у нас на 5 август.
Нейн автор е Пола Маклейн, която разказва за характера, живота и пътя към славата на Ърнест Хемингуей.
Написан от името на първата от четирите съпруги на писателя, този роман разкрива интимния живот, сложния характер и пътя към славата на най-прочутия американски автор на ХХ век. Чак преди смъртта си той ще признае, че Хадли е голямата му любов.
Историята започва през 1920 година в Чикаго. Писателят още е начинаещ журналист. След вихрен роман с Хадли двамата заминават за Европа вече като семейство.
Париж през епохата на джаза. Семейство Хемингуей са много влюбени и изпълнени с мечти.
Артистичната им компания ги смята за идеалната двойка. Ърнест е очарован от бурния бохемски живот на писателите от легендарното „изгубено поколение”.
Но за тези модерни и фриволни нови приятели, сред които са Скот и Зелда Фицджералд, Гъртруд Стайн и Езра Паунд, традиционното семейство и моногамията са отживелица.
Заобиколен от красиви жени и силни съперници в писателското поприще, все още неизвестният Хемингуей се бори за собствен стил и признание.
Успехът на първите му разкази го превръща от чувствителен амбициозен младеж в капризен егоцентрик. Хадли, неговата вярна съпруга, неусетно остава на заден план.
Макар и измъчван от чувство за вина, Ърнест изоставя и нея, и малкия си син, запленен от напористата журналистка Полин Пфайфър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар