22.08.2011 г.

Бизнесът иска предварително да знае за празниците догодина

Десет дни почивка през септември

Бизнесът иска от правителството още до края на септември 2011 година да бъдат определени празничните дни за цялата 2012 година. Важна е информацията и за дните, в които ще се отработват евентуални почивки в делничните дни. Аргументите са, че така ще има по-добро планиране и минимални загуби, заради дългите почивки. Заради Деня на Съединението неработни ще бъдат 4, 5 и 6 септември, като съботата преди това ще е работна.
За Деня на Независимостта - 22 септември ще има четири почивни дни, но работната седмица преди тях ще е с ден по-дълга.
В разгара на лятото, в месеца на отпуските, едва ли някой мисли за септември, когато отново е време за работа. Но само за кратко. Защото и в началото, и в края на месеца се струпват по няколко почивни дни. Така септември на практика ще бъде май, когато, особено за учениците, почивните дни бяха повече от учебните.
Нарушеният работен график отново ще се отрази на бизнеса.
Има сектори, при които дългите уикенди водят до увеличаване на продажбите - всички се сещаме за туризма, но като че ли за всички останали това води до нарушаване на ритъма и спад в производителността, коментира пред Би ТВ Васил Велев.
В 51-во училище, където се готвят за новата учебна година, гледат положително на повечето почивни дни през септември. За учениците те идват като бонус преди новата есенна, а и по-дългата зимна ваканция. След 15 септември учебните часове се събират в десет дни. Тази почивка не се отразява на учебния график и документация, по никакъв начин.
Все пак от бизнеса настояват празниците догодина и отработването им да бъдат ясни отрано. И ако празник се падне в сряда, да не се правят никакви размествания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар