8.08.2011 г.

Увикални антични монети показват в казанлъшкия музей

Над 500 уникални монети от византийско и римско време са подредени в непоказвана досега изложба в ИМ „Искра" в Казанлък.
Експозицията е посветена на юбилея на музея - 110 години от неговото създаване.
Сред показаните експонати са златни монети на различни императори от Византийското монетосечене, монети от Римското провинциално монетосечене , както и римски републикански монети.
Сред изложените експонати е и изключително ценната и уникална за България монета на тракийския владетел Кизиг. Монетата представлява сплав от злато и сребро с масивно монетно ядро. Тя е една от първите експонати в казанлъшкия музей, събрани още по времето, когато първооснователите му Чудомир и Петър Топузов призовават местното население през 1901 година всеки, който може да дари ценното, което има. При една от обиколките си из селата Чудомир и Петър Топузов попадат на малко селско момче, което вади уникалната находка от джобовете на потурите си.
По думите на момчето, запазени като документи в казанлъшкия музей, монетата била открита от неговия баща в нивата.Уникалната монета е датирана за периода 500 година пр.н.ера и се счита за една от най- ранните монети в човешката история.
В изложбата могат да бъдат видени и тракийски монети от времето на Аматог и Севт Трети.
Експозицията остава отворена за посещения до края на август. Идеята на ръководството на казанлъшкия музей е част от нея да се превърне в една от постоянните музейни експозиции.



Няма коментари:

Публикуване на коментар