4.08.2011 г.

Областният управител връчи почетен знак на шефа на AES

Йордан Николов вчера връчи Почетен знак на директора на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС - Гълъбово” Рой Рийд. Най-високото отличие на областния управител се присъжда на американската компания ЕЙ И ЕС, като най-голям инвеститор в енергийния сектор на България, който развива дейност на територията на област Стара Загора.
Официалната церемония се проведе в конферентната зала на Областна администрация – Стара Загора в присъствието на представители на ръководството на компанията, на областната администрация и на медиите.
ЕЙ И ЕС получават почетния знак не само като най-крупен инвеститор в региона, но и заради мащабната си социална дейност в община Гълъбово, изтъкна областният управител. Той цитира осъществените до момента проекти в рамките на Програмата за корпоративна социална отговорност на обща стойност 1.450 милиона лева. През август 2010 г. ЕЙ И ЕС и община Гълъбово подписаха споразумение за сътрудничество, според което фирмата се ангажира да изпълни социални проекти  на стойност 8.4 млн. лева през следващите 5 години. 
Директорът на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС - Гълъбово” Рой Рийд благодари за оказаната чест и за успешната съвместна дейност с Областна администрация – Стара Загора за реализацията на проекта. „ Разработеният преди 10 години проект имаше своите проблеми, но е чест за мен и съм горд да приема това високо отличие от името на ЕЙ И ЕС”, добави той. Без подкрепата на държавната власт нямало как да се доведе до край реализацията му, според Рой Рийд. Той съобщи още, че са изпреварили графика си и в края на юли двата блока на топлоцентралата са преминали към общо натоварване от  540 MW нето - по 270 MW  всеки, като до края на годината съоръжението ще достигне пълна мощност.
Топлоцентралата с два блока, всеки от които с по 300 MW нетна мощност, беше открита официално на 3 юни 2011 г. Тя е проектирана и в момента работи в съответствие с настоящите европейските стандарти за емисионни норми на серен диоксид, азотни оксиди и прах и  към новите европейски директиви за изискванията за индустриални емисии от 2017г . Проектът на стойност 1,2 милиарда евро и е най-голямата чуждестранна инвестиция в страната до момента . 
По време на изграждането на централата са създадени средно 2000 работни места на месец и бе оказана подкрепа на местния бизнес чрез договори с 400 български подизпълнители. В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците. В момента в „Ей И Ес – Гълъбово” работят около 450 души, стана ясно още на днешната церемония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар