12.08.2011 г.

Външното обясни как ще гласуват българите зад граница

Министерството на външните работи днес ще обясни как ще организира президентските избори на есен в чужбина.
Изборният кодекс предвижда всеки български гражданин, който иска да гласува, да подаде писмено заявление по образец чрез писмо или в електронна форма до съответното консулство или дипломатическо представителство.
Срокът за подаването е най-късно 25 дни преди изборите, което е 27 септември, след като изборите са насрочени за 23 октомври.
Не по-късно от 15 дни преди изборите (7 октомври) Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" заличава заявилите да гласуват в чужбина от избирателните списъци в България.
Назначаването на секционните комисии зад граница е в срок не по-късно от 12 дни преди изборите (10 октомври). Предложения за състава на комисията, както и за тези в страната, дават парламентарно представените формации и партиите, които имат евродепутати. След това те се одобряват от министъра на външните работи и ЦИК ги назначава.
Не по-късно от 70 дни (13 август) преди вота ръководителите на дипломатическо или консулско представителство искат позволение за разкриване на секция и разрешение за провеждане на избори от дадената държава. Секция обаче се разкрива, ако не по-малко от 20 избиратели са заявили желание за това.
На местата, където България няма свое представителство, позволението може да се поиска от акредитиран посланик. Условието обаче е да има не по-малко от 100 избиратели, поискали да гласуват.
ЦИК определя населените места, в които ще се образуват избирателни секции не по-късно от 21 дни преди изборния ден (1 октомври).
Правилата за провеждане на изборите пък трябва да бъдат публикувани на сайтовете на министерството и на дипломатическото и консулското представителство 67 дни преди вота (16 август).

Няма коментари:

Публикуване на коментар