16.08.2011 г.

Нови открития в Перперикон

Два оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон, локализират една от най-големите епископии в Родопите от десети-дванайсети век.
Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА проф. Николай Овчаров.
При разкопките на Перперикон през това лято археолозите са попаднали на двата печата на Константин - епископ на Ахридос. По думите на Овчаров находките показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област. Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им.
Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си, отбеляза Овчаров. Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон.
Няма съмнение, че от това място се е водила кореспонденция с манастира - център на епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали.
Според хипотезите на историка административната сграда, в която са открити печатите, може да е била допълнителна резиденция на епископите на Ахридос. Друго предположение е, че от епископския манастир са пращали до това място различна кореспонденция до гражданския и военен управител на Перперикон.


Няма коментари:

Публикуване на коментар