15.08.2011 г.

68 партии ще участват във вота през октомври

В надпреварата за местната власт ще участват 68 партии. Това стана ясно, след като приключи регистрацията на партиите за изборите.
Документи са подали 84 партии, но Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа регистрация на четири от тях, защото до крайния срок - 8 август – не са събрали необходимите документи, които изисква закона.
Проверката установила, че още 12 партии са представили непълни подписки.
Сериозно препятствие за част от партиите се оказа изискването да представят подписка, макар че това условие не е ново. За да може една партия да участва в изборите за местна власт, трябваше предварително да събере поне 7000 подписа.
Проверката на ГРАО установи, че на 12 от общо регистрираните 80 партии тези подписите са далеч от необходимия минимален брой.
Това са партиите "Национално движение "Единство", "Социалистическа партия български път", "Национално движение за спасение на отечеството", "Щит", "Обединение на българските националисти "Целокупна България", "Партия на българските жени", на Весела Драганова, която беше мандатоносител на правителството на Симеон Сакскобургготски, "Съюз на комунистите в България", "Движение Нашият град", "Български граждани Зборим", "Обединение на българските патриоти", "Родолюбие 2000" и "Движение за европейска интеграция".
Решението на ЦИК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). Вероятно следващата седмица ще се знае дали някои от партиите ще се върнат в надпреварата за местната власт.
Шест партии за обявили, че ще обжалват решението на ЦИК, е казала за БГНЕС говорителят на комисията Ралица Негенцова. Това са "Национално движение "Единство", "Национално движение за спасение на отечеството", "Партия на българските жени", "Съюз на комунистите в България", "Движение Нашият град" и "Движение за европейска интеграция".
Междувременно регистрацията на партиите и инициативните комитети, които ще издигнат кандидатите за "Дондуков" 2, продължава до 23 август.


Няма коментари:

Публикуване на коментар