24.08.2011 г.

Що е то старозагорски патриот – местен, свестен и известен

Всички партии са патриотично настроени, но... някои са по-големи родолюбци от другите?! Най-големите, безспорно са Атака и ВМРО, които при първа възможност вадят патриотизма си при всеки възможен случай. Както пише в библията – „по делата им ще ги познаете...” За съжаление делата им се разминават с думите.
Войводите за пореден път скочиха срещу проекта за превръщането на Ески джамия в музей на религиите. За консервацията, реставрацията и експонирането на най-старата сграда в Стара Загора държавата отпусна над 2 милиона лева. Плановете за музей на религиите е резонен, защото в основата на джамията има християнски храм и още по-ранно езическо светилище. Официалният старт на реставрацията на Ески Джамия в Стара Загора бе даден на 21 април от министър Вежди Рашидов и премиера Бойко Борисов.
Предизборно войводите отново решиха да напомнят за себе си, като продължиха да твърдят, че възстановяването на джамията е крачка към превръщането на сградата в действащ ислямски храм. ВМРО имаше и други подобни акции през мандата, в който се спазариха и получиха твърде голяма власт спрямо резултатите, които те получиха на последните местни избори (имат двама депутати в местния парламент, един от който заместник-председател в съвета и секретар на общината). Най-забележителното заиграване на нацоналната струна бе подписката с искане за референдум за членството на Турция в ЕС, многократни акции срещу възстановяването на джамията и проекта им за издигането на паметник – православен кръст на източния вход на града, за реализацията на който пари трябваше да даде общината. Войводите се забъркаха и в няколко скандала. Николинка Горова с проекта за електронно правителство, който не е изпълнен и вероятно няма да получи финансиране. Друг лидер – Кристиян Петков пък бе обвинен в конфликт на интереси, след като фирмата на баща му спечели търг за ремонт на общински обект, както под въпрос бяха поставени и компетенциите му да оказва консултански услуги при реконструкцията на тъй наречената „Кучешка градина”.
Атака пък съвсем се обезличи след напускането на по-голямата част от нейните съветници, повечето от тях отидоха в „Нова сила”, други се присъединиха към други формации. Около лидерът Михаил Михайлов останаха трима-четерима верни поддръжници. Атакистите се опитаха под тяхна егида да мине традиционното шествие в памет на жертвите на опожаряването на Стара Загора през Руско-турската война. Михайлов при стъпването си в длъжност като общински съветник обеща да е непримирим борец срещу корупцията. Уви, гласът му рядко се чуваше в местния парламент. За целия мандат е задал само шест въпроса, някои със „забележителна научна стойност”. Например: Кой стопанисва сградата на ресторанта на Аязмото, и кой е собственикът и? Въпрос, на който може да отговори почти всеки заралия, който е чел вестник през последните години. Друг подобен бисер е – „Законно ли е ромите да строят къщи без разрешително и дали е редно да секат гората край циганската махала? Пак риторичен въпрос!
Войводи и атакисти се въздържаха при гласуването на декларация, предложена от „Нова сила”, осъждаща изявленията на шефа на „Шалом”, който твърди в свое изказване, че митрополит Методий Кусев е един от апологетите на антисемитизма у нас. Патриотарите дадоха и „разумни доводи” за своето поведение – „Който се чувства засегнат, той да търси извинение...” Поне войводите можеха да преосмислят позицията си, нали създателят на Аязмото дядо Методий е македонец!    

Няма коментари:

Публикуване на коментар