29.08.2011 г.

Студенти ваят пластики на Аязмото

Златна рибка с тегло тон и половина и щъркел на същите килограми ще радват старозагорци в парк Митрополит М. Кусев (Аязмото). Пластиките, изработени от дърво, скоро ще бъдат монтирани край площадката за бадминтон. Те са дело на двама студенти във факултета по изящни изкуства, специалност Скулптура, при Великотърновския университет - Огнян Ганчев и Димо Димов.
Двамата младежи са на по 25 г., Димо е пред дипломиране, а Огнян - четвъртокурсник. И двамата са пристрастни към Аязмото и към Стара Загора, защото това е родното им място, пише вестник Национална бизнес поща.
Щъркелът ще се извисява на около три метра височина, черен е, ще е разположен в гнездо. Изработва се от бряст, цял дънер, с диаметър на основата около 80 см. Много ми е приятно да работя тук, въпреки че е трудоемко, сподели Димо Димов. Идеята на младия скулптор за черния щъркел е свързана с хармонията и съхранението на семейството. В момента той е на етап довършителни работи – щъркелът е готов, черното му гнездо също, правят се сглобките. Пластиката ще бъде монтирана върху бетонен постамент, за да бъде предпазена от гниене. Това ще стане с помощта на кран.
На техническата част от работата си е и Огнян Ганчев, който също се труди с нескрито удоволствие. Неговата Златна рибка се състои от 8 части, които са изработени от чинар и бряст. Елементите преминават един в друг с идеята за преобразяване и водния дух, който изпълнява три желания.
Фината работа, за която младите автори са използвали таланта си, длетата и шкурките, е приключила. В момента основните им инструменти са ъглошлайф и бензинова резачка. Въпреки че работят само в следобедните часове, за да се съобразят с желанието на барчето в съседство за тишина, момчетата гарантират, че ще са готови до средата на септември.
Двете скулптури ще украсят Аязмото по проект на символична стойност на Община Стара Загора за стимулиране на млади хора в сферата на културата, споделиха от отдел Култура и вероизповедания. На авторите е осигурен изсъхнал материал от парка, който се изрязва. Идеите за дървените пластики са изцяло техни, като е направен избор между няколко варианта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар