29.09.2011 г.

Катерина е инспанската инфанта, която направи Англия протестантска

Една испанска принцеса, израсла сред неповторимата прелест на Гранада, е обещана за съпруга на Артур, син и наследник на Хенри VII Английски, бъдещият Хенри VІІІ. Тя е отгледана, за да стане принцеса на Уелс, и знае, че съдбата й е да управлява една далечна, влажна, студена земя.
Как продължава нейната история може да прочетете в новия исторически роман „Вярната принцеса” на Филипа Грегъри.
Авторът се занимава с първата съпруга на Хенри VIII - Катерина Арагонска и специално с емоциите, които я занимават, когато нейната вяра е поставена на изпитание, когато бъдещият й свекър я посреща с тежко оскърбление; бъдещият й съпруг се държи хладно; храната е чудновата, а порядките – груби.
В книгата може да разберете как Катерина Арагонска бавно се приспособява към кралския двор на Тюдорите, но животът й като съпруга на Артур става по-поносим. Неочаквано в този уреден брак се заражда нежна и пламенна любов. Разводът им обече скарва английския крал с папата и Англия излиза от лоното на католицизма.
Филипа Грегъри е родена в Кения през 1954 г. Завършва история, защитава докторат по литература на 18 век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за Би Би Си.
Първият й роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си дейност. След успеха на поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите и екранизацията на “Другата Болейн” е наречена “кралица на историческия роман”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар