2.09.2011 г.

Поредното пътуване във времето организират през уикенда в музея

Поредният тематичен уикенд в регионалния исторически музей в Стара Загора този път ще продължи цели три дни. Той е озаглавен „Машина на времето" и ще се проведе на 3-ти, 4-ти и 5-ти септември.
Художественото ателие ще бъде на IV експозиционно ниво от 11:00 до 17:00 часа. Там ще може да сътворите мозайка от камъчета по модели на автентични древни мозайки, намерени на територията на старозагорска област и в други краища на страната.
Оригиналната антична мозайка се е правела върху смяс от вар и пясък. Понеже тя съхне прекалено бавно, а децата ще искат да занесат у дома за спомен своето произведение, ще се използва гипсова основа. Кубчетата, които древните са редели се наричат тесери. Те трябва да са с формата на куб с размери 2см/2 см. Един от стиловете на подреждане на тесерите се нарича "опус тесалатум". "Опус сектиле" е друг стил на редене на мозайка.
На по-възрастните, които проявяват интерес и си закупят билет за уикенда в музея, ще бъде направена демонстрация с оригиналните материали, използвани в миналото. Часовете на демонстрацията са от 10:30, 12:30 и 14:30 часа. След това желаещите могат да посетят Късноантичната мозайка от частен римски дом от IVв., която се намира над операта. За целта ще бъде осигурен екскурзовод.
Ако случайно пропуснете събитието, художественото ателие може да бъде организирано отново по заявка. Входът за тематичните съботи и недели е със специални билети: 3,00 лв. за възрастни и 1,00 лв. за деца над 7 г., ученици, студенти и пенсионери. Децата под 7-годишна възраст влизат безплатно в музея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар