14.09.2011 г.

БАН готви речник с нови правила в правописа

132 основни правописни правила пусна БАН в специално издание "Правопис и пунктуация на българския език". То е част от преамбюла към новия правописен речник, който ще се появи на пазара догодина, предаде АСН.
Езиковедите са опростили терминологията, която се използваше досега, така че всеки българин да схване правилата за писане от раз. Уточнена е транслитерацията на чужди имена на български език, както и изричната употреба на главни и малки букви. Учените са отделили специално внимание и на слятото и полуслято писане, което най-много тормози българина, както и на употребата на пълния член.
Сред малкото новости е изписването на "Вие" винаги с главна буква, независимо дали се обръщаме към един или повече хора. Друго ново правило повелява да пишем с малки букви "питагорова теорема" и "брайлова азбука", защото са термини. Досега те се изписваха с главни букви.
Езиковедите припомнят и старото правило в разшифроването на абревиатурите с главна буква да бъде само първата дума например "МВР - Министерство на вътрешните работи". Напоследък под влияние на английския доста българи изписват всяка дума с главна буква.
Учителите ще бъдат информирани за новите моменти в изданието, за да ги вкарат своевременно в часовете по български език.
Въпроси, свързани с новите правописни правила, обаче няма да бъдат включвани в матурата тази година, докато те не се наложат в практиката, уточниха изрично от МОМН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар