19.09.2011 г.

„Земята под нейните нозе” е новата книга на Салман Ружди

Сюжетът преплита индийската митология с легандата за Орфей и Евредика

Нестандартен прочит на мита за Орфей и Евредика предлага британският писател от индийски произход Салман Рушди.
Романът е „Земята под нейните нозе”. Книгата вече е на българския пазар в превод на Мария Донева.
В „Земята под нейните нозе” може да откриете богатството на писателската фантазия, с многопластовото внушение, постигнато през образи от хиндуистката и древногръцка митология.
Главните герои са белязани от страсти и размишления; следват пътя на музиката и сърцата си, но остават подвластни на онази изначална човешка отговорност – към земята, която ни ражда. И прибира..., рано или късно.
Салман Рушди е познат у нас и с книгите си „Срам“ и „Харун и морето от приказки“ и „Сатанински строфи” – книгата която му донеси световна известност и смъртна присъда от покойния ирански аятолах Хомейни.
Във Великобритания Рушди получава от кралицата рицарско звание за заслугите си към литературата (2007), във Франция също е отличен с най-голямата литературна награда, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература.
Салман Рушди се превърна в емблема на борбата срещу религиозния фанатизъм. Но произведенията му вълнуват преди всичко със стила си – магически реализъм, вдъхновен от завидната ерудиция на автора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар