20.09.2011 г.

Всеки българин купува средно половин книга на година

Над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, с което се нареждаме на предпоследно място в Европейския съюз (на базата на авторитетното изследване PISA).
Оказва се, че българинът купува едва 0,56 книги годишно, европеецът – 11.
От 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга. (Според стандартите на ЮНЕСКО и ИФЛА в българските библиотеки трябва да влизат 1,7 млн. библиотечни единици годишно.)
През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги.
Това накара Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Съюзът на преводачите в България да инициират Национална кампания за възраждане на библиотеките.
Целта им е да се стигне до създаване на стандарти за тяхната дейност. За да може всяка библиотека да се превърне в културно-информационен център със свободен достъп за всички хора.
Инициативата вече си има страница във Фейсбук и електронна петиция, в която всеки може да се включи - http://www.peticiq.com/nacionalna_kampania_za_vyzrajdane_na_bibliotekite.
Отвореното писмо е изпратено до Бойко Борисов. Има копие до Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов.
Писмото за библиотеките вече е подписано и от Ваня Грашкина, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, и от зам.-декана, проф. Виктор Паунов от Националната художествена академия, и от Радослав Парушев, председател на Асоциацията на писателите в България, и от Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга".

Няма коментари:

Публикуване на коментар