20.09.2011 г.

Фирми на Ковачки дължат 100 милиона на хазната

Фирми, свързани с Христо Ковачки, дължат на държавата близо 100 млн. лв., съобщи Нова телевизия, като се позова на информация от Националната агенция за приходите (НАП).
Става въпрос за укрити данъци и неплатени осигуровки, съобщи БНТ.
Днес агенцията е завела и първия иск за несъстоятелност на една от фирмите. Според БНТ искът е срещу "Охрана и минна сигурност" ЕООД.
От приходната агенция ще поискат обявяване на несъстоятелност и за останалите фирми, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имуществото на тези предприятия.
Според Нова телевизия се очаква се в близките дни такава процедура да бъде стартирана за още четири фирми.
Преди около три месеца данъчните започнаха да проверяват 37 компании, които пряко или косвено са свързани с Ковачки.
"Характерно за случая е, че разглеждаме всички дружества в група, тъй като между тях се осъществяват парични транзакции и те се управляват от хора, които смятаме, че са свързани по някакъв начин и най-притеснителното за нас е това, че задълженията им не се погасяват", каза за БНТ зам.-изпълнителният директор на НАП Димана Митева.
Към момента са запорирани всички банкови сметки и значителна част от недвижимото имущество на компаниите, съобщи Нова телевизия.
Ако не започнат да постъпват плащания, ще бъде проведен търг за продажба на активите фирмите. В тях работят малко над 10 500 души.
През април Софийският градски съд осъди условно Ковачки на 3 години с 5 години изпитателен срок, макар да го призна за виновен за укрити данъци за над 16 млн. лв.
Съдът върна на осъдения паричната му гаранция от 200 хил. лв. Тогава Ковачки коментира, че присъдата е едно недоразумение и е очаквал да бъде оправдан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар