1.09.2011 г.

Просветният министър сподели новите си идеи за образователни реформи

Идеята да се започне учебната година на 1 септември е обща идея на голяма група от хора, заяви Сергей Игнатов, министър на образованието пред Нова телевизия. Аз съм привърженик на тази идеята, защото стартирането на 1 септември ще даде възможност за повече ваканции, каза министърът, цитиран от КРОСС.
Тази година учениците ще започнат пак на 15 септември, но по-голяма част от частните училища започват от днес. Голяма част от българската интелигенция използва времето между 1 и 15 септември за почивка и затова ние трябва да се съобразяваме и с това, заяви Игнатов. Аз ще се съобразя с обществения интерес и с общественото мнение по този въпрос. Тази година ще имаме по-чести, но по-кратки ваканции, без да орязваме учебния процес. По-дълга е коледната ваканция, има една малка - през януари.
Сега анализираме, всичко, което се случва в летните лагери, каза Игнатов като визира трагедията отпреди няколко дни, когато 15-годишно момиче се удави край Созопол. Той съобщи, че за случая се води разследване. Дори и учителите да са много строги, ако няма „закваската" от семейството, детето винаги може да избяга.
На въпрос за квотния принцип за ромчета в българските училища, Игнатов каза, че това не е толкова важно, колкото интеграцията на малцинствата в българското общество. Има райони, в които в класа са повече ромчета, а българчета са две-три, каза той.
Искаме целия този свръхакадемизъм, който е наложен в училището да се премахне, децата да бъдат научени практично и на реални неща. Министърът каза, че е направен преглед на държавните образователни изисквания. Имаме нужда от модернизация на нашето предучилищно и училищно образование. Надяваме се, че обществото ще ни подкрепи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар