2.09.2011 г.

Репресираните скочиха срещу нов бюст-паметник на Тодор Живков

Честват 100 години от рождението на най-дългогодишния български управник в новата ни история


Репресирани граждани се надигнаха срещу честването на 100 години от рождението на Тодор Живков.
Пет обществени и политически организации ще протестират срещу събитията, които се готвят усилено в родния му град Правец.
"Подобно честване дискредитира целия демократичен процес в страната ни и я злепоставя като член на ЕС", се казва в декларация на организациите, разпространена сред журналистите в Народното събрание.
Зад протеста стоят Съюзът на репресираните в България, Съюз "Истина", Съюз на репресираните от комунистическия терор в Р. България, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, както и партия "Съюз на репресираните в България след 9.9.1944 г.".
Организациите са против присъствието на правителствени и държавни представители на отбелязването на 100 години Тодор Живков и напомнят, че той е бил "ръководител на един репресивен комунистически режим, обявен за престъпен със закон от НС през 2000 г.".
Организациите призовават премиера Бойко Борисов да съблюдава да няма представители на управлението на празника в Правец, визирайки участието в инициативния комитет за честването на областния управител на София - област Красимир Живков.
През месец май министър-председателят присъства на откриването на Третия редовен конгрес на Съюза на репресираните от комунистическия режим.
Репресирани от комунистическия режим се обявиха и против поставянето на паметник на Тодор Живков в Правец. Монументът ще бъде открит на 7 септември.
"Тодор Живков няма право на паметник в родината ни", смятат авторите на протестната декларация.
Според тях това е провокация към морала и достойнството на българския народ, както и срещу гражданския мир в страната.
Тържествата по случай годишнината ще започнат в Къщата - музей в 10ч.  Те са организирани от Иницативен комитет, като се очаква да присъства и премиерът Бойко Борисов, до когото е изпратена официална покана.
Представители на БСП, както и шефът на Лукойл - България Валентин Златев, дългогодишният кмет на Правец Васил Златев, Красимир Живков са в организационния комитет по случай годишнината.
В 10.30 ч. пред паметника на Тодор Живков ще се състои концерт, в който ще участва представителния ансамбъл на Българската армия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар